važno pitanje

DeSantis potpisao prijedlog zakona o zabrani pobačaja nakon šest tjedana

14.04.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis potpisao je u četvrtak prijedlog zakona koji zabranjuje pobačaj nakon šest tjedana trudnoće.

DeSantis je prijedlog zakona potpisao u četvrtak kasno navečer nakon što je izglasan u Zastupničkom domu Floride koji vode republikanci sa 70 glasova za i 40 protiv. Prijedlog zakona prošao je u Senatu s 26 glasa za i 13 protiv 3. travnja.

"Ponosimo se na Floridi što podržavamo život i obitelj", priopćio je Ron DeSantis, koji bi se trebao kandidirati za republiansku predsjedničku nominaciju za izbore 2024.

Zakon dopušta iznimke u slučaju pobačaja, incesta i kada su majčin život i zdravlje jako ugroženi.

Pobačaj je važno političko pitanje otkako je Vrhovni sud SAD-a prošle godine poništio presudu u slučaju Roe protiv Wadea. Ankete pokazuju da je potpora za pravo na pobačaj pomogla demokratima da nadjačaju republikance na parlamentarnim izborima u studenom.

Ispitivanje Ipsosa za Reuters završeno u srijedu pokazalo je da se oko 50 posto Amerikanaca snažno ili donekle protivi zabrani pobačaja nakon šest tjedana trudnoće na nacionalnoj razini, uključujući 44 posto republikanaca. U istom ispitivanju 43 posto republikanaca reklo je da je manje vjerojatno da će glasati za političara koji podržava ograničenje pristupa pobačaju.

"Zabrana je u očitoj suprotnosti s temeljnim slobodama i u raskoraku sa stajalištima velike većine ljudi na Floridi i u cijelim Sjedinjenim Državama", komentirala je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre u priopćenju.

Zabrana ovisi o ishodu sudske tužbe protiv zabrane pobačaja nakon 15 tjedana trudnoće. Ako Vrhovni sud Floride odluči da je zabrana pobačaja nakon 15 tjedana trudnoće ustavna, šestotjedna zabrana stupila bi na snagu 30 dana poslije.

Pacijentice s jugoistoka SAD-a u velikom broju dolaze na Floridu radi pobačaja nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a prošle godine. Većina drugih država u regiji već je zabranila pobačaj u ranim stadijima trudnoće.