topli obrok

Dekanić se odrekao troškova za prehranu u humanitarne svrhe

26.10.2023 u 12:38

Bionic
Reading

Većinom glasova Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije podržala je u četvrtak prijedlog da se vukovarsko-srijemskom županu i njegovim zamjenicima izglasa plaćanje troškova prehrane, no župan Damir Dekanić odmah se toga odrekao u humanitarne svrhe

Na sjednici Županijske skupštine pred vijećnicima se našao prijedlog da se vukovarsko-srijemskom županu i njegovim zamjenicima izglasa plaćanje troška prehrane što je, kako je pojašnjeno, u skladu s pozitivnim propisima jer svi dužnosnici imaju pravo naknade na topli obrok.

"To pravo se može konzumirati isključivo pod odluci gradskog i općinskog vijeća ili županijske skupštine", pojasnio je župan Dekanić rekavši kako je sama točka možda nespretno formulirana što su iskoristili pojedini oporbeni vijećnici kako bi ga napali "kao nekoga tko otima građanima iz usta".

"Ja ću se odreći naknade i donirati je svaki mjesec vinkovačkom Centru za rehabilitaciju Mala Terezija, a pozivam one koji su me na društvenim mrežama već osudili da naknade koje su dobili, a nisu radili u županiji, isto tako uplate u humanitarne svrhe, kao i sve naknade koje su dobili za sudjelovanje na sjednicama Županijske skupštine na kojima nisu bili ili su otišli nakon 15 minuta, a o putnim troškovima iz nekih prošlih vremena neću ni govoriti", poručio je Dekanić.

Na početku sjednice, prilikom izglasavanja dnevnog reda, u ime Kluba vijećnika Domovinskog pokreta Josip Dabro predložio je da se ta točka skine s dnevnog reda uz obrazloženje kako župan i njegovi zamjenici već koriste pravo na topli obrok pa to nije potrebno službeno potvrditi, ali je većinom glasova vladajućih prijedlog odbijen.

Na sjednici Skupštine raspravljalo se i o izvršenju županijskog proračuna za prvih šest mjeseci, prijedlogu odluke o županijskim priznanjima, kao i planu djelovanja na području prirodnih nepogoda za 2024. godinu.

Pred vijećnicima se našlo i izvješće o radu župana u istom razdoblju, u kojem se Dekanić pohvalio kako je za njegova mandata plaća djelatnicima županije porasla za 20 posto te je broj djelatnika s 300, koliko ih je zatekao dolaskom na mjesto župana, smanjen na sadašnjih 240.

Upravo smanjenjem broja djelatnika stvorene su pretpostavke za povećanje plaća koje bi, nakon što završi sistematizacija radnih mjesta, trebale još porasti čime bi se približile plaćama u drugim županijskim upravama u Hrvatskoj, kazao je Dekanić.