VRHNJE, ŠUNKA, KOBASICE...

Degustirano s čim se žganci najbolje sljubljuju

25.03.2014 u 15:34

  • +6

2. Festival žganaca

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Bionic
Reading

Spretne ruke domaćica iz Općine Sunja itekako su pripomogle predstavnicima redakcijskih ekipa novinara, fotoreportera, snimatelja i onima koji su željeli isprobati svoja umijeća u spremanju pravih domaćih žganaca na 2. Festivalu žganaca koji se održao u subotu u Gredi Sunjskoj u Općini Sunja

Bio je to pravi praznik za sve ljubitelje gastronomije, ljubitelje zaboravu otrgnutih domaćih autohtonih jela čiji se recepti i dalje s ponosom čuvaju u požutjelim bilježnicama baka i majki ili u nekom od strogo čuvanih arhiva povijesno etnoloških zbirki. Predstavnici sedme sile svoje su blokove, bilježnice, fotoaparate i kamere zamijenili nakratko kuhinjskim pregačama i kuhačama te se prihvatili pripremanja žganaca na sebi svojstven i specifičan način. Da bi kuhanje žganaca bilo što lakše i zabavnije, ritam u radu pridodavali su članovi puhačkog orkestra DVD Sunja Greda te članovi KUD-a Seljačka sloga iz Grede Sunjske.

Iako kažu da je žgance jednostavno spremiti, to se po viđenome i nije baš dalo zaključiti, jer je trebalo itekako puno znanja, htijenja i strpljivosti da se žganci zgotove. Skuhani žganici začinjeni mašću, maslom, domaćim vrhnjem s dodatkom domaćih pečenih kobasica, krvavica, pečenog špeka, šunke, dinstanog kupusa potom su izloženi očima javnosti. Bogat stol s puno spremljenih zdjela žganaca dodatno je upotpunjen autohtonim jelima toga kraja što je u potpunosti zaokružilo ovaj gastronomski praznik.

Brojni posjetitelji 2. Festivala žganaca koji je održan u organizaciji Turističke udruge Sunja (TUS), a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i medijskim pokroviteljstvom tportala, imali su tom prigodom pogledati prava umjetnička djela Gredskih sneja koje su prigodnom izložbom svojih radova dodatno obogatili ovu manifestaciju.

Drugi hrvatski festival žganaca otvorio je zamjenik županice Ivan Nekvapil, koji je rekao kako Županija organizirano i planski diže turizam na višu razinu: 'Kao što vidite, imamo Voloderske jeseni, imamo Lipovljanske susrete, kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici. Ovaj dio je bio donedavno zapostavljen. Danas se ova manifestacija održava drugi put i možemo reći da će postati tradicija i da se u našu kulturnu baštinu uključila još jedna manifestacija', rekao je Nekvapil.

A u ime domaćina Zvonko Klarić istaknuo je: 'Iako ova manifestacija nije bila natjecateljskog karaktera, mnogi su se itekako potrudili žgance pripremiti na što bolji i kvalitetniji način, za što su nagrađeni odobravanjem i pljeskom brojnih mještana i gostiju koji su posjetili ovu manifestaciju.'