PODACI HNB-A

Deficit u prvom kvartalu 1,56 milijardi eura

01.07.2014 u 16:28

Bionic
Reading

Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u prvom je tromjesečju ove godine iznosio 1,56 milijardi eura, što je za 176,7 milijuna eura ili 12,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, preliminarni su podaci Hrvatske narodne banke (HNB)

'Rast deficita u prvom tromjesečju gotovo u cijelosti može se pripisati bitno nižem višku na podračunu transfera koji je u razdoblju od siječnja do ožujka iznosio svega 72 milijuna eura, što je gotovo 74 posto (204 milijuna eura) niže nego u prvom tromjesečju prošle godine, a posljedica je snažnog rasta rashoda na navedenom računu (rasta za 129 posto ili 175 milijuna eura) gdje se inače evidentiraju i uplate države u proračun EU-a. U nastavku godine one će nastaviti umanjivati suficit na računu transfera, a isto će dolaziti do izražaja u slučaju smanjenog povlačenja sredstava iz EU fondova', navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na preliminarne podatke HNB-a.

U prvom je tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen i višak na podračunu usluga, za 16,3 milijuna eura ili za 8,4 posto, pa suficit iznosi 177,4 milijuna eura.

Posljedica je to snažnijeg pada prihoda od rashoda na podračunu usluga. Prihodi su, naime, pali za 2,8 posto, na 770,6 milijuna eura, dok su rashodi smanjeni za 1 posto, na 593,3 milijuna eura.

Analitičari RBA u drugom i trećem tromjesečju ipak očekuju rast suficita na računu usluga uslijed očekivanog rasta prihoda od turističke sezone.

Preliminarni podaci središnje banke pokazuju da su prihodi od putovanja odnosno turizma u prvom tromjesečju ove godine iznosili 302,9 milijuna eura, što je za 1,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su istovremeno rashodi za putovanja porasli za 1,7 posto, na 141,4 milijuna eura.

Podračun roba uobičajeno bilježi deficit, u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio je manjak od 1,4 milijarde eura, što je 5,4 posto niži deficit u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, napominju analitičari RBA, posljedica nešto povoljnijih trendova u međunarodnoj razmjeni i jačanja inozemne potražnje.

Prihod od izvoza roba u prvom je kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 7,4 posto i iznosio je 2,3 milijarde eura. Istovremeno rashodi odnosno odljev sredstava na osnovu uvoza roba za prvo tromjesečje iznose 3,7 milijardi eura, što je u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje porast od 2,1 posto, ili za 74,8 milijuna eura.

'Dinamika kretanja na podračunu roba odnosno blago snažniji rast prihoda od izvoza u odnosu na rashode na osnovu uvoza mogla bi se nastaviti i tijekom ostatka godine podržavajući očekivanja da bi i 2014. mogli zaključiti uz blagi višak na računu tekućih transakcija platne bilance', procjenjuju analitičari RBA.

Po podacima HNB-a, manjak na računu faktorskih dohodaka u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 372,9 milijuna eura, što je za 38 milijuna eura, ili 11,3 posto veći deficit nego u istom lanjskom razdoblju.

Na računu kapitalnih i financijskih transakcija (isključujući promjenu međunarodnih pričuva) u prvom tromjesečju neto priljev kapitala je prepolovljen u odnosu na isto razdoblje lani te je iznosio 480 milijuna eura.

Dijelom je to posljedica i pada izravnih inozemnih investicija koje su iznosile 204 milijuna eura, što je 63 posto ili 351 milijun eura niže u odnosu na prvo tromjesečje 2013. godine, navode analitičari RBA.