uoči rasprave

Daus: Država ne zna kojom imovinom raspolaže i ne vjeruje sama sebi

15.11.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Uoči rasprave o prijedlogu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Hrvatske, oporba je pozdravila odustajanje od gospodarenja planinarskim domovima, ali i upozorila na neučinkovitost i netransparentnost trenutnog upravljanja imovinom

"Pozdravljamo drukčiji način razmišljanja o upravljanju državnom imovinom. Ovo je vladino priznavanje o neučinkovitosti trenutnog centraliziranog sustava upravljanja državnom imovinom", kazao je Emil Daus (Klub IDS-a).

"Država ne zna kojom imovinom raspolaže i ne vjeruje sama sebi", dodao je. Naglasio je kako gradovi i općine moraju autonomno upravljati svojom imovinom osim onih koje su državi neophodne za sigurno funkcioniranje.

I Damir Bajs (Klub Fokus i Reformist) ocjenjuje kako je država odlučila da nije najbolji gospodar svoje imovine.

Upitnim, međutim drži raspodjelu sredstava u novom prijedlogu prema kojem država, bez bilo kakvih troškova dobiva 60 posto ukupnosti prihoda.

Dalija Orešković (Klub GLAS, Centar i SsIP) ukazala je da u prijedlogu ne postoje rješenja za probleme korupcije.

"Zakon o upravljanju imovinom jedan je od ključnih antikorupcijskih zakona jer se bavi pitanjem izvora same korupcije i trebao bi imati rješenja za korupciju no zakon ga nema", rekla je.

Dok se ne napravi popis imovine i vidi tko njome i kako upravlja, samo se kvarnim političarima daje da koriste moć u svoje svrhe, dodala je.

Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrati) i Urša Raukar-Gamulin (Klub Možemo!) pozdravili su vladino odustajanje od novog modela gospodarenja planinarskim domovima.

Planinarska infrastruktura ne može biti komercijalno eksploatirana, istaknuo je Hajduković.

"Ponovila se ista priča kao i sa Zakonom o pomorskom dobru. Spasili smo zajedno plaže tako i domove od nerealne i sumanute komercijalizacije", rekla je Raukar-Gamulin.