kolona sjećanja

Saborska oporba na nogama zbog Vukovara; Benčić: U Vukovar dolazimo kao građani

31.10.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Predstvnici oporbe u Hrvatskom saboru ocijenili su u utorak neprihvatljivom izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da je Vukovarcima ukradena Kolona sjećanja i politizaciju odavanja pijeteta žrtvama Vukovara

Apsolutno je neprihvatljivo da se na taj način na bilo kojoj razini politizira odavanje pijeteta žrtvama Vukovara, ali i svih drugih žrtava rata, smatra Sandra Benčić (Možemo!)

Penava u tom slučaju slijedi politiku podjela premijera Andreja Plenkovića o dvije Hrvatske što je izrazito loše, rekla je Benčić u Saboru i dodala da u Vukovar dolaze kao građani, a ne kao političari u predizbornoj kampanji.

"To bi trebao znati Penava kao gradonačelnik Vukovara, ali to bi sigurno trebao znati i Andrej Plenković kao netko tko tjednima ponavlja da postoje dvije Hrvatske. Svi živimo u jednoj zemlji i bilo bi dobro i da Plenković živi u toj zemlji u kojoj žive i svi njegovi građani a ne u nekoj drugoj Hrvatskoj", rekla je Benčić.

Za organizaciju državnih blagdana odgovorna Vlada

SDP-ov Arsen Bauk podsjetio je i da je bio u Vukovaru 2013. godine kada je Kolona sjećanja prekinuta ocijenivši i da je ona tada "prvi put bila 'ukradena'". Smatra i da je za organizaciju državnih blagdana odgovorna Vlada jer je 18. studenoga državni blagdan koji se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Građani će, kaže nagraditi ili kazniti one koji taj dan koriste za dnevno političke stvari stvar je građana. "Da su sigurni da će ih građani kazniti to ne bi radili. Ovako valjda misle da ima publike koja to odobrava", rekao je Bauk poručivši da će delegacija SDP-a sudjelovati u koloni sjećanja.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) istaknuo je da je njegova stranka bila suzdržana na odboru u Vukovaru koji je odlučivao o izgledu ovogodišnjeg plakata jer smatraju da su sve postrojbe koje su branile Vukovar na njemu trebale biti predstavljene no glasovali su za to da HOS-ovci predvode kolonu sjećanja.

"HOS-ovce poštujemo, njih, njihov amblem i pozdrav i sve što su učinili za Hrvatsku, ali smatramo da se oni ne bi trebali izdvajati unutar obrane Vukovara". Vukovar su, kaže, branile i ostale postrojbe poput 204. brigade Hrvatske vojske, policija i druge. Također nema ništa protiv riječi na plakatu Jean-Michel Nicoliera, Francuza koji je Vukovar branio u uniformi HOS-a, kako je Vukovar njegov izbor u dobru i zlu.

Oporba pozdravila odluku da se ide u izmjene saborskog Poslovnika

Oporba je nakon Predsjedništva Hrvatskog sabora pozdravila odluku da se ide u izmjenu saborskog Poslovnika kako bi se bolje uredila pravila načina raspravljanja u Saboru te uloge parlamenta kao zakonodavca.

Benčić jednim od problema drži da je sada Sabor, kao zakonodavna vlast, najmanje zakonodavac jer je proces izrade zakona izmješten u izvršnu vlasti. Stoga se i događa da čak i zastupnicu većine nemaju utjecaj na zakonodavni proces jer dobiju gotov prijedlog koji dolazi od izvršne vlasti i oni za to moraju glasovati jer je to njihova vlada.

Upozorila je i da se na sabosrkim odborima izrazito malo ili nekvalitetno raspravlja jer su svi uvjetovani svojim političkim pozicijama a ne tekstom o kojem se radi. Najavila je i da će klub Možemo! sudjelovati u izradi novog Poslovnika.

Da sadašnji Poslovnik nije adekvatan za sadašnje vrijeme smatra i Milanović Litre. Kulminacija se dogodila prošli tjedan kada je premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru podnosio godišnje izvješće o radu Vlade a oporba cijelo vrijeme lupala pločicama po klupama nezadovoljna što predsjedavajući Željko Reiner nije Suverenistu Marijanu Pavličeku dao da zatraži stanku.