mandatno-imunitetno povjerenstvo

Jankovics o slučaju Banožić: Koliko znam takvu situaciju još nismo imali u povijesti Hrvatskog sabora

14.11.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics kazao je u utorak da Poslovnik nije predvidio slučajeve kada osoba zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti zatražiti povratak u Sabor, tako da je taj rok i za teško ozlijeđenog Marija Banožića osam dana

"Još nije stigao nikakav zahtjev bivšeg ministra obrane Marija Banožića za aktivaciju zastupničkog mandata, a propisani rok je osam dana od dana razrješenja", rekao je Jankovics.

Bivši ministar obrane se u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) na odjelu intenzivne njege oporavlja od teških ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći kod Vinkovaca.

Njegova dužnost nespojiva s dužnosti saborskog zastupnika je prestala i on ima sva prava i obveze kao svi drugi zastupnici te ukoliko bude želio rok propisan saborskim Poslovnikom je osam dana od dana prestanka nespojive dužnosti da zatraži povratak u Sabor, izjavio je Jankovics.

Ne zatraži li povratak u Sabor u roku od osam dana nema izuzetaka, njegove mogućnosti povrataka u Sabor neće biti, istaknuo je.

Dodao je da se povratak u Sabor može zatražiti samo osobno te da Poslovnikom nisu previđeni slučajevi kada osoba zbog zdravstvenog stanja nije sposobna to učiniti.

„Koliko znam takvu situaciju još nismo imali u povijesti Hrvatskog sabora”, kazao je Jankovics i složio se da je Poslovnik u tom smislu manjkav.

Banožić je dužnosti ministra obrane razriješen 11. studenoga što znači da je tada počeo teći rok od osam dana za aktivaciju zastupničkog mandata.

"Ukoliko zahtjev dođe u roku osam dana MIP će postupiti po njemu", poručio je Jankovics i podsjetio da je Banožić izabran u Sabor na izbornoj listi HDZ-a u petoj izbornoj jedinici i da ima izvorni mandat.

Osječki KBC danas je izvijestio da je Banožić i dalje smješten u Jedinici intenzivnog liječenja. Pri svijesti je uz daljnju intenzivnu terapiju i nadzor, a klinički pregledi i pretrage ukazuju na blago poboljšanje zdravstvenog stanja.

Banožić je u subotu ujutro ozlijeđen u prometnoj nesreći koju je sam izazvao nepropisno pretječući, a u kojoj je poginula jedna osoba.

Zadobio je višestruke ozljede tijela, mozga, prsnog koša, indirektno trbuha, te ozljede ekstremiteta.