veliki belt

Danska: Riješen problem s lanserom raketa, promet ponovo uspostavljen

05.04.2024 u 18:44

Bionic
Reading

Zračni i pomorski promet u području oko baze danske ratne mornarice Korsor je u petak otvoren, nakon što je dan ranije bio zatvoren zbog aktiviranog ali neispravnog lansera raketa na ratnom brodu u tjesnacu Veliki Belt, priopćilo je ministarstvo obrane

Lanser raketa na fregati Niels Juel je bio aktiviran, ali ga se nije moglo isključiti, te su dužnosnici zatvorili zračni i pomorski promet u blizini vojne baze.

Danska nacionalna Uprava za pomorstvo je bila primorana upozoriti brodove da zbog rizika od "pada dijelova projektila" ne plove kroz Veliki Belt, jednu od najprometnijih morskih ruta koja ujedno predstavlja i glavni pristup Baltičkom moru.

Stručnjaci su provjerili da li se radi o aktivaciji lansera ili poruci o elektroničkoj greški te da više nema opasnosti da da fregata ispali projektil, dodaje ministarstvo.

Zbog incidenta je postojao rizik od nekoliko sati da će se projektil ispaliti te su posade brodova koji su plovili prema opasnoj zoni na vrijeme upozoreni i zamoljeni da pričekaju dok se problem ne riješi.

Upozorenje se odnosilo na područje od oko pet do sedam kilometra od pomorske baze, južno od istoimenog mosta koji premošćuje tjesnac Veliki Belt.. Most je ostao otvoren za promet.