novi problemi

Incident u Velikom Beltu: Danska privremeno zatvorila glavni brodski put

04.04.2024 u 23:49

Bionic
Reading

Danska vojska bila je prisiljena u četvrtak privremeno zatvoriti glavni brodski put i obližnji zračni prostor nakon što se pokvario lanser projektila na fregati Niels Juel, piše BBC

Nacionalna pomorska uprava izdala je u četvrtak poslijepodne upozorenje za plovila da izbjegavaju dio tjesnaca Veliki Belt u blizini obale Danske zbog opasnosti od padanja fragmenata projektila.

Pomorska vježba danske ratne mornarice započela je u tom području prošlog mjeseca i trebala bi završiti u petak. Brodski put ponovno je otvoren u četvrtak navečer nakon otprilike šest sati, ističe BBC.

Danska vojska je priopćila da se problem s projektilom dogodio ''tijekom obveznog testa gdje je lanser projektila aktiviran i ne može se deaktivirati''. Prema službenom Kopenhagenu, ''dok se lanser projektila ne deaktivira, postoji rizik da se projektil može ispaliti i odletjeti nekoliko kilometara dalje''.

Upozorenje je obuhvatili područje jugozapadno od grada Korsora, oko četiri kilometara južno od mosta Veliki Belt, koji premošćuje tjesnac. Most je ostao otvoren za promet, rekao je njegov upravitelj.

Dansko ministarstvo obrane priopćilo je da je projektil sadržavao 150 kilograma eksploziva, dodajući kako se neće detonirati ukoliko padne u more.

Ministar smijenio načelnika obrane

Incident u tjesnacu Veliki Belt dolazi na kraju teškog tjedna za dansku ratnu mornaricu.

U srijedu je načelnik danske obrane, generalIn, smijenjen jer nije prijavio neispravan sustav naoružanja na fregati Iver Huitfeldt u Crvenom moru.

Danski ministar obrane Troels Lund Poulsen rekao je da je izgubio povjerenje u Lentfera koji nije obavijestio ministarstvo obrane da su radarski i raketni sustavi fregate otkazali jer je bila napadnuta s drona pod kontrolom hutističkih militanata.

Fregata Iver Huitfeldt je pomagala u zaštiti komercijalnog pomorskog prometa od hutističkog napada koji su pokrenuli kampanju potpore Palestincima nakon izraelske ofenzive u Gazi. Nitko od posade broda nije ozlijeđen u incidentu, dok je plovilo ostalo neoštećeno.

Fregata Niels Juel Izvor: EPA / Autor: EMIL HELMS