covid-19

Danska kreće s cijepljenjem djece od 5 do 11 godina

27.11.2021 u 08:45

Bionic
Reading

Danske zdravstvene vlasti priopćile su da će omogućiti cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina. Danska odluka došla je nakon što je EU u četvrtak odobrila cijepljenje djece u toj dobi

Zamjenica ravnateljice Danske zdravstvene uprave Helene Probst potvrdila je da će ta nordijska zemlja sada preporučiti da se djeca u dobi od 5 do 11 godina cijepe protiv koronavirusa.

“Veoma sam zadovoljna što sada imamo odobrenje za djecu od 5 do 11 godina. Trebamo to. Još uvijek smo usred epidemije i povijesne zdravstvene krize. Najbolje oružje za održavanje našeg društva otvorenim je cjepivo. Imamo visoku stopu cijepljenih i uz pomoć vakcinacije možemo još više povećati imunitet. Moramo spriječiti da virus pređe s djece na roditelje, bake i djedove", rekla je Probst.

Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak je odobrila Pfizerovo cjepivo Covid-19 za primjenu kod djece u dobi od pet do 11 godina, što je prvo cjepivo koje je odobreno za tu dobnu skupinu.

Samo je nekoliko zemalja ranije odobrilo cijepljenje mlađe djece protiv koronavirusa, uključujući Sjedinjene Države, Izrael i Kanadu.

Djeci u dobi od pet do 11 godina davat će se trećina doze koju primaju starije osobe, s dvije injekcije u razmaku od tri tjedna, navela je EMA u priopćenju.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Cjepivo je bilo 90,7 posto učinkovito u studiji na gotovo 2000 djece te dobi. Nuspojave su obično bile 'blage ili umjerene' koje su trajale nekoliko dana, a uključivale su bol na mjestu uboda, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zimicu, navedeno je u priopćenju.

EMA je 'zaključila da dobrobiti cjepiva u djece u dobi od pet do 11 godina nadmašuju rizike, osobito u onih sa stanjima koja povećavaju rizik od teškog Covid-19', piše Thelocal.dk.