PRERADA U PRIPREMI

Proizvođači cjepiva testiraju učinkovitost protiv novog soja, očekuju dodatne podatke

26.11.2021 u 23:40

Bionic
Reading

Kompanija BioNTech SE u petak je najavila da u roku od dva tjedna očekuju više podataka o zabrinjavajućem novom soju koronavirusa otkrivenog u Južnoj Africi, kako bi utvrdili hoće li njihovo cjepivo proizvedeno s partnerom Pfizer Inc. morati preraditi, a slično su kazali i iz Moderne

Pfizer i BioNTech rekli su i da, ako bude potrebno, očekuju da će novo cjepivo prilagođeno novom soju moći isporučiti za otprilike sto dana.

"Razumijemo zabrinutost stručnjaka i odmah smo pokrenuli istrage o varijanti B.1.1.529", naveli su iz BioNTech-a, dodajući da više podataka iz laboratorijskih testova očekuju najkasnije za dva tjedna.

I kompanija Moderna Inc najavila je da rade na unapređenju cjepiva zbog novog soja te da testiraju veću dozu svog postojećeg „boostera”.

"Pojačana doza odobrenog cjepiva predstavlja trenutno jedinu dostupnu strategiju za jačanje imuniteta", navode iz Moderne.

Cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iz kompanije Johnson & Johnson rekli su da također pomno prate nove sojeve koronavirusa i da testiraju učinkovitost njihovog cjepiva protiv novog soja.

Globalne vlasti u petak su s uzbunom reagirale na novi soj koronavirusa, među onima koji su pooštrili granične kontrole su EU i Britanija, a znanstvenici pokušavaju otkriti je li mutacija otporna na cjepivo.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ