OHRABRENJE SA SJEVERA

Danska će pristupni ugovor Hrvatske ratificirati početkom svibnja

26.03.2013 u 18:20

Bionic
Reading

I ministar za europske poslove Kraljevine Danske Nicolai Wammen pozdravio je izvještaj Europske komisije o finalnom monitoringu o ispunjavaju obveza Republike Hrvatske prije punopravnog članstva. 'Radujem se ratifikaciji pristupnog ugovora Republike Hrvatske u EU u danskom parlamentu za koji očekujem da će biti prihvaćen i izglasan početkom svibnja', najavio je ministar Wammen

Nakon što je povjerenik za proširenje Europske unije Stefan Füle predstavio u Zagrebu izvještaj o pripremama Republike Hrvatske za ulazak u EU, odnosno posljednji takav izvještaj prije hrvatskog ulaska u Uniju 1. srpnja, čestitke stižu i iz Danske.

'Pozdravljam izvještaj Europske komisije o završnom monitoringu o ispunjavaju obveza Republike Hrvatske prije punopravnog članstva u EU-u. Drago mi je istaknuti da izvještaj zaključuje kako Hrvatska općenito ispunjava obveze članstva. Izvještaj dokumentira kako je Hrvatska radila naporno i ciljano da bi se pripremila za pristup u članstvo u EU-u', poručio je danski ministar europskih poslova Nicolai Wammen

Istaknuo je i kako Hrvatska 'potpuno zasluženo' pristupa EU-u kao 28. članica od 1. srpnja 2013. te kaže kako pridaje i 'veliku važnost tome da će se reforme u Hrvatskoj nastaviti, što izvještaj i pokazuje'.


Izvještaj koji je predočio povjerenik Füle, podsjećaju Danci, predstavlja status o ispunjavaju obveza Republike Hrvatske prema članstvu u EU-u s fokusom na politiku tržišnog natjecanja, pravosuđa, temeljnog prava i pravde, slobode i sigurnosti.