NEMA PROBLEMA, ALI NI VELIKOG INTERESA

Danas šesti po redu Split Pride

04.06.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Šesti po redu Split Pride, održava se danas na gradskim ulicama i trgovima: povorka u 18 sati kreće iz parka Đardin Tomislavovom i Marmontovom ulicom, Rivom i Voćnim trgom do Pjace, gdje će tradicionalno biti podignuta zastava Pridea, nakon čega slijedi povratak u Đardin u kojemu će se održati prigodan program

Nakon krvavog prvog splitskog Pridea 2010., njegova iduća izdanja protekla su vrlo mirno, no još uvijek uz jako policijsko osiguranje. Splićane ovaj događaj po svemu sudeći više ne zanima, ili su se pridružili facebook-akcijama koje uz slogan 'Prazan grad' pozivaju na bojkot. Policija će i ove godine zatvoriti velik dio ulica u samom središtu grada, no blokada će biti privremena, samo do prolaska povorke.

'Pride je povorka ponosa, ali i otpora nasilju i diskriminiranju drugih i drugačijih. Na ovogodišnji marš pozivamo sve koji ne pristaju na nasilje i sustavno zanemarivanje prava lezbijki i gejeva, biseksualnih i transrodnih, interseksualnih osoba. Šest godina nakon prvog Split Pridea i dalje nema nijednog riješenog slučaja prijavljenog individualnog nasilja nad LGBT osobama', objavili su organizatori splitske parade iz udruge Rišpet.

'Institucije države ne rade svoj posao, odbijaju i sabotiraju istražne postupke te na taj način pospješuju atmosferu homofobije i straha, čvrsto držeći ključeve ormara u svojim rukama. Mi u Splitu prikrivamo svoj identitet na poslu, u obitelji, na ulici. Živimo trostruke živote i nikad ne možemo biti svoji ili svoje', nastavljaju u ovoj udruzi, objasnivši da 'ovogodišnja povorka predstavlja marš otpora i ponosa budući da oni nisu u ormaru nego u rovovima'.

Splitska policija ove godine nije objavila nikakve detalje oko osiguranja Split Pride, osim da će obustaviti promet u nekoliko ulica dok će u pješačkoj zoni kretanje biti privremeno onemogućeno za vrijeme prolaska povorke. Cijeli događaj bit će sniman.

Nakon prolaska centrom grada, u prigodnom programu u Đardinu u organizaciji udruge Flomaster nastupit će bendovi ROLO i Nipplepeople te DJ Mish. Podršku događaju javno je dala Severina, koja je prekinula spekulacije i objavila da zbog drugih obaveza neće prisustvovati.