stručnjak ZA TPORTAL

Dalmatinska izborna fronta: HDZ i SDP idu na sigurno, no Bulj i Zekanović mogli bi im napraviti nered

Bionic
Reading

Dvije dalmatinske izborne jedinice na svim se kartama već standardno i unaprijed boje u plavo, pa se uoči svakih izbora postavlja samo jedno pitanje: Koliko druge stranke mogu oteti od pozamašnog HDZ-ova kolača

U 10. nešto više nego u 9. izbornoj jedinici, smatra komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić.

Ova jedinica obuhvaća područje od Splita do Dubrovnika i u njoj je do pojave Mosta HDZ u pravilu osvajao osam mandata, na posljednjim izborima sedam. No prvo mjesto na listi tada je držao Damir Krstičević kao magnet za braniteljsku populaciju, a posljednje Milan Kujundžić kao autentičan predstavnik Imotske krajine, pa su obojica osvojila respektabilan broj preferencijskih glasova.

Ruža Tomašić u berbi glasova

Na ovim izborima, zanimljivo, HDZ nema ni jedno ni drugo: ni kandidata čiji je cilj mobilizirati branitelje ni nekoga tko bi držao Imotski i okolicu - jer gradonačelnik Ivan Budalić, smatra se, ipak nije toliki brend, pa bi Škorin Domovinski pokret s Ružom Tomašić na čelu mogao imati berbu glasova.

'Desni centar u ovoj jedinici odnosi pobjedu, ali pitanje je kako će snage biti raspoređene i koliko će Škoro oteti HDZ-u, ranjenom jer više nemaju Krstičevića. Osvajanje manje od sedam mandata za ovu stranku predstavljalo bi loš, poražavajući rezultat koji će drugdje teško nadoknaditi', smatra Trogrlić.

Po njegovoj procjeni, Vili Beroš ipak nije profil kandidata koji će snažno motivirati tradicionalno HDZ-ovo biračko tijelo, a ne ide mu na ruku ni situacija oko umirovljeničkog doma koja još nije dobila zadovoljavajući epilog, no ne treba vjerovati u rezultatski debakl.

'Jedino HDZ i SDP imaju sposobnost izvući svoje birače na dan izbora, bez obzira na vremenske prilike i bilo kakve druge okolnosti, pa uvijek imaju osiguran svoj dio glasova', upozorava Trogrlić.

>>Objavljene sve liste kandidata za Sabor, pregledajte ih i recite nam: Koga ćete zaokružiti?

U srednjoj i južnoj Dalmaciji SDP-ovu listu predvodi Arsen Bauk, a iza njega su Branko Grčić, Dragica Glamuzina i Ivana Marković i to je očekivana kvota za ulazak u Sabor, sve preko toga je bonus.

Očekivan bojkot nekih SDP-ovih jedinica

I SDP se doima ranjenim zbog javno artikuliranog nezadovoljstva oko sastavljanja izbornih lista: Ranko Ostojić demonstrativno je odbio sedmo mjesto u 9., a gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević deveto u 10. izbornoj jedinici. Ova stranka na listi zapravo nema jakih kandidata za područje južnije od Splita, pa ni nekoga tko bi motivirao tradicionalno jake organizacije iz Omiša, Makarske, Metkovića, Dubrovnika i, dakako, Ploča.

'SDP-ova lista je slaba, a nezadovoljstvo veliko, pa se potencijalno može očekivati bojkot nekih njihovih lokalnih organizacija', predviđa Trogrlić.

U najjužnijoj izbornoj jedinici za prolaz u Sabor borit će se lista Mosta s Božom Petrovom na čelu te koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa, koju predvodi Marijana Puljak, a začelje joj drži gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. Ukoliko ćemo pojam ozbiljnosti rastegnuti do krajnjih granica, spomenut ćemo i Željka Keruma - no njegova kandidatura i angažiranje pjevača Mladena Grdovića kao primarni cilj po svemu sudeći imaju zamutiti vodu na desnici te naštetiti Škori i Mostu. Odnosno, pomoći HDZ-u.

  • +21
Predstavljanje liste HDZ-a za 10. izbornu jedinicu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabić

U 9. izbornoj jedinici, koja obuhvaća područje od Solina, Kaštela i Sinja preko Šibenika i Zadra sve do Gospića na sjeveru, dileme su još manje: HDZ s lakoćom pobjeđuje iako listu predvodi u najmanju ruku slabo inspirativna osoba poput ministra uprave Ivana Malenice, SDP-ova lista s jednako takvim Frankom Vidovićem na čelu osvaja tri do četiri mandata, a za preostale glasove borit će se Miro Bulj iz Mosta i Hrvoje Zekanović iz Domovinskog pokreta, na čijoj listi su još bivši novinari Josip Jović i Karolina Vidović Krišto.

'Bulj i Zekanović napravit će nered'

'Njih dvojica će vjerojatno napraviti nered. Bulj je jako glasan, ali ima hendikep da je ograničen na Sinjsku krajinu i taj bazen glasova - koji jest strateški bitan, ali je vrlo ograničen', smatra Trogrlić.

Na prošlim izborima HDZ je u ovoj izbornoj jedinici jedini osvojio osam mandata i gotovo pedeset posto glasova, no tada je imao Miru Kovača i Darka Milinovića, a nije imao toliku gužvu na desnici. Pokušava se tako dodatno osigurati postavljanjem kontroverznog Božidara Kalmete, a koji bi, iako na posljednjem mjestu, trebao biti jamac da HDZ ima pod kontrolom Zadar i Zadarsku županiju. Preostale opcije, slaže se sugovornik tportala, u ovoj izbornoj jedinici nemaju velike šanse.

'Da gradonačelnik Knina Marko Jelić zbog suradnje s Pametnim nije odustao od Stranke s imenom i prezimenom, tu bi se eventualno nešto moglo kombinirati. Ovako, naprosto nema sredina s većim brojem birača koje bi povukle za bilo koga osim ovih nekoliko glavnih opcija', zaključuje Trogrlić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal