objasnila zašto

Dalija Orešković: Podržavam da kava ispod grijalice bude skuplja

22.10.2022 u 09:21

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković podržala je zagrebačkog ugostitelja koji kavu ispod grijalice naplaćuje se 14 kuna, a bez grijanja 12

Ivan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta ovako je objasnio svoju odluku: 'Smatram da su grijalice vani luksuz, po zimi. Mi imamo dovoljno unutrašnjeg prostora, ako netko stvarno želi biti vani na friškom zraku, mi ćemo njemu upaliti grijalice, ali taj dio troška jednostavno moramo prenijeti krajnjem korisniku'.

Dalija Orešković napisala je na Facebooku kako ne vidi ništa sporno u tome da poduzetnik definira elemente svoje usluge i da svaki od tih elemenata ima svoju cijenu. Pa tako i ispijanje kave tijekom zime na otvorenom, uz grijalice.

'Grijalica stvara veći ulazni trošak pružene usluge, i poduzetnik ga mora platiti, osim ukoliko mu primjerice država ne osigura neke subvencije, ali tada taj trošak struje plaćaju svi porezni obveznici, pa tako i oni koji ne piju kave na grijanoj terasi.

Poduzetnici ne mogu poslovati s gubitkom, jer će doći do toga da se njihove firme gase, a s njima se gase i radna mjesta od kojih se živi. Ugašene tvrtke, ne pune državni proračun, a nekadašnji radnici iz čijih su se plaća punili mirovinski stupovi, završavaju na burzi, stoga gubitak poslovanja ne odgovara niti državi', istaknula je saborska zastupnica.

Cijene energenata su značajno poskupjele, i to ne krivnjom poduzetnika, a one sasvim sigurno utječu na troškovnu stranu njihovih proizvoda i usluga. S rastom troškova, rastu i cijene usluga, dodala je, smanjuje se broj onih koji si određene usluge mogu priuštiti, a niti smanjena potrošnja ne odgovara državi, jer se tada proračun slabije puni.

Plaćanje eurima u kafiću Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

'U ekonomskoj neizvjesnosti i nestabilnosti koja nas čeka, morat ćemo tražiti balans između aktivnosti i mjera koje provodi država te reakcija samih poduzetnika i tržišta. Za sada mi se ta razlika od 2 kune u cijeni kave, ovisno o tome pije li se na vanjskoj grijanoj terasi, čini kao neko fer rješenje.

Ono što možda i nije fer od mene, to je činjenica da koliko me sjećanje služi nisam u ovom kafiću nikada bila, iako mi je Ivan familija', napisala je Orešković.