ANALIZA SVEĆENIKA I PSIHOLOGINJE

Dalić vratio poniznost na velika vrata: Što taj biblijski pojam zapravo znači?

13.07.2018 u 17:35

Bionic
Reading

Na nedavno postavljenom plakatu uz lik izbornika Zlatka Dalića stoji: Ponizan, a velik. Poniznost, donekle zaboravljen pojam, postao je sinonim za Dalića. No riječ je o pojmu koji usko vežemo za kršćanstvo, pojmu koji je u praksi i javnom diskursu potpuno iščeznuo dok ga na velika vrata nije vratio izbornik, deklarirani i autentični vjernik. Mons. Antune Sente objasnio je ovaj pojam iz religijskog aspekta, dok psihologinja Mirjana Krizmanić smatra da Dalić koristi posve krivi pojam te da bi umjesto o poniznosti trebao govoriti o skromnosti

'Nogometaši su nas sve malo zaludili poniznošću', konstatirao je mons. Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu kada je čuo zašto ga zovemo.

I da, Novi zavjet pun je pojma poniznost, što je zapravo okosnica kršćanstva.

'Najsnažnije je to pokazano u Poslanici Filipljanima 2,8. 'On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe oplijeni uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.' Dakle u tom procesu ponižavanja Boga iz ljubavi prema nama ne samo da je uzeo ljudski oblik, nego je dozvolio da bude i razapet. Biti ponizan znači izvršiti volju onoga koga voliš i kome vjeruješ', kaže Sente za tportal.

'Poniznošću se ne odričemo dostojanstva'

Napominje da to nema negativne konotacije, dakle time se čovjek ne odriče svoga dostojanstva. 'Često neki ljudi smatraju poniznost naivnošću, no to nema veze s tim. Bog ni u jednom trenutku nije zaboravio tko je on, nije se odrekao dostojanstva', objašnjava i napominje da je ključna stvar za razumijevanje poniznosti – ljubav.

'Bog se s nebeskih visina, iz jednog univerzalnog stanja spušta na nižu razinu, na razinu stvorenja i uzima lik čovjeka – lik Isusa Krista', napominje Sente i dodaje da je to kao kada misionari idu u siromašne krajeve i prihvaćaju tamošnji stil života da bi pokazali ljubav. Ili kada se učen čovjek ponizi na razinu onoga koji malo manje zna pa na njegov način pokuša objasniti ono što je njemu razumljivo.

Ukazuje na to da se poniznošću odlikovao i sveti Josip koji je bio princ, direktan potomak kralja Davida. 'Taj princ se odrekao svojeg plemenitog života, bio je običan zanatlija i pokazao je svoje plemstvo, tj. plemenitu krv ne time što se busao u prsa i rekao: 'Ljudi, ja sam direktni potomak Davida', nego je slušao Božju volju.

  • +8
Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U toj poniznosti je zaštitio ženu. Uzeo je k sebi ženu, koristim termin sadašnjice, samohranu majku koja je nosila dijete koje nije bilo njegovo. On je osluškujući Boga novorođeno dijete zaštitio od sigurne smrti i Herodova pokolja u Betlehemu', poručuje.

Ponizni poslovođe, direktori, vlasnici...

Ako se maknemo od Biblije, Sente kaže da pojam poniznosti nije izgubljen, smatra da je itekako blizak običnom čovjeku, no ne i onima koji su na poziciji moći.

Jezična definicija

Prema Hrvatskom jezičnom portalu poniznost je 'osobina onoga koji je ponizan, ponizno ponašanje; pokornost, skrušenost '. Onaj koji je ponizan je 'pokoran, poslušan i skrušen'.

'Problem nastaje kada čovjek sebe stavlja na prostor rezerviran za Boga. To se vidi i kod poslovođe, direktora, vlasnika neke firme koji ne gleda dobrobit podčinjenih i ne vidi njihovu muku. S druge strane, to se vidi i kod radnika koji zabušavaju i za to krive nadređenog. Onaj koji zna biti ponizan i zahvalan, taj je i uspješan', zaključuje Sente.

'Naš izbornik je za pet, ali on koristi krivu riječ'

Psihologinja i publicistkinja Mirjana Krizmanić, iako gaji velike simpatije prema Daliću, smatra da izbornik koristi krivu riječ, da umjesto poniznosti zapravo misli na skromnost.

'Naš izbornik je za pet, ali on koristi krivu riječ. Poniznost je na mjestu jedino kada ste ponizni prema Bogu, dakle u religijskom smislu. U međuljudskim odnosima poniznost nije pozitivna karakteristika jer se vi nekome podređujete, pred nekim se umanjujete, njemu ukazujete da je iznad vas, kao što je vjernik ponizan pred Bogom. On je htio reći da igrači moraju biti skromni', analizira Krizmanić.

Smatra i da Dalić kao pobožan čovjek u svom rječniku nema riječ skroman, nego ponizan.

  • +38
SP u nogometu, četvrtfinale: Rusija - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Pred kim bi bili ponizni? Oni samo pred Bogom mogu biti ponizni, a on misli na skromnost. To mi se sviđa. On je očito nekonfliktan čovjek koji doprinosi tome da se oni međusobno ne svađaju', kaže Krizmanić.

'Ako ste jako lijepi, takvi ste se rodili, ako ste jako pametni, i to ste dijelom naslijedili - nitko nema razloga da se zbog nečeg bahati ako je uspješan jer ga to veseli, na prvom mjestu da sebi udovolji. Nemate se stoga čime bahatiti', dodaje.

Napominje zato i da treba češće primjenjivati zahvalnost. 'Bogu, svemiru, prijateljima, nadređenom, podređenima… Naši nogometaši bi trebali biti zahvalni ovom izborniku. Potiče ih da daju sve od sebe bez agresije. On ima izuzetno dobar utjecaj, to je sjajan čovjek', poručuje.