SVIĐA IM SE PROGRAM

Dalić i Šonje donirali stranci Pametno

04.11.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Dva prekaljena ekonomska stručnjaka našla su se kao iznenađenje na listi donatora stranke Pametno koja je nova snaga na političkoj sceni

Velimir Šonje, ekonomski analitičar i vlasnik tvrtke Arhivanalitika te Martina Dalić, bivša HDZ-ova ministrica financija i aktualna zaposlenica Međunarodnog monetarnog fonda postali su najveći pojedinačni donatori stranke Pametno koju vodi Splićanka Marijana Puljak.

Šonje je stranci donirao 10.000 kuna, a Dalić je bila nešto skromnija s donacijama za predizbornu kampanju s 4.000 kuna.

Podsjetimo, Dalić je otišla u MMF početkom rujna. Bavi se fiskalnom politikom u zemljama regije koje se tek pridružuju Europskoj uniji. Ovog je ljeta dala ostavku u Hrvatskom saboru gdje je bila nezavisna saborska zastupnica neko vrijeme nakon napuštanja HDZ-a.

Šonje se bavi ekonomskim analizama, prognozama i savjetovanjem. Čest je gost u domaćim medijima koji nerijetko prenose njegove britke komentare s Facebooka.

Možda i ne čudi da su Šonje i Dalić donirali stranci Pametno koja je s ekonomskog aspekta možda i najdesnija opcija što se i poklapa s generalnim stajalištima o reformama koje su nužne u Hrvatskoj. 

Kao što je tportal ranije pisao, Pametno je najjasnija u svojim liberalnim stavovima. Program stranke, koji su odreda pohvalili ekonomisti liberalne provenijencije, previđa 18 dubinskih reforma uz naglasak na fiskalnu odgovornost i jasnu usmjerenost na smanjenje rashodovne strane proračuna.

U stranci Pametno smatraju da radikalna fiskalna konsolidacija i svođenje deficita na nulu može dovesti do smanjenja rizika i kamatnih stopa što je bolje od bilo kojeg drugog oblika državne intervencije.