šef hvidra-e

Đakić: Prestanite skupljati političke bodove na račun branitelja

01.02.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić pozvao je Stipu Mlinarića i slične dušobrižnike da prestanu širiti dezinformacije i skupljati jeftine političke bodove na račun hrvatskih branitelja i njihovih obitelji i usmjere se na njihovu dobrobit i promicanje vrijednosti Domovinskog rata

Ponukani izjavama kojima pojedini političari neargumentirano komentiraju najave ukidanja 10 postotnog smanjenja mirovina hrvatskih branitelja posebice smo razočarani da kritike dolaze iz redova branitelja, navodi Đakić u srijedu u priopćenju.

Nakon najave predsjednika Vlade o ukidanju Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, odmah su se javili dežurni kritičari, među kojima se posebno istaknuo Stipo Mlinarić, hrvatski branitelj i saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Umjesto da je podrži nastavio je s jeftinim političkim prepucavanjima preko leđa hrvatskih branitelja, navodeći svoje "velike“ zasluge samim time što je tek prije četiri mjeseca ministru financija u Saboru postavio pitanje o stanju braniteljskih mirovina, ustvrdio je.

Pitamo ga gdje je bio do sada i na koji se to način borio za prava branitelja budući da su im mirovine kao i članovima njihovih obitelji smanjene 2010. i 2014. Nismo vidjeli da se bilo kakvim potezom priključio i podržao dugogodišnje javne i institucionalne zahtjeve naše udruge koja je argumentirano tražila ukidanje Zakona pa tako vjerujemo da nije niti znao da je dio naših zahtjeva prihvaćen.

Dodaje kako nisu primijetili da je Mlinarić sudjelovao u radnim skupinama niti dao doprinos kod donošenja Jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima iz DR i članovima njihovih obitelji 2016., a niti je tijekom godina tražio izmjene i dopune spornih odredbi prethodnih zakona.

Također nije dovodio u pitanje razne odluke kojima su ukinuta prava naših članova, a donesene od strane bivšeg ministra Predraga Matića, tadašnjeg poslodavca supruge Stipe Mlinarića kojemu tada očito nije bilo ni do kakvog javnog i političkog aktiviranja.

Nismo zamijetili da je Mlinarić do prije četiri mjeseca ikada spominjao probleme oko osobnih invalidnina HRVI-a, za koje je doznao na saborskom Odboru za ratne veterane. Vjerujemo da zato nije podržavao dugogodišnje zahtjeve naše udruge i amandmane predsjednika HVIDR-a za usklađivanjem osobnih invalidnina sa porastom prosječnih plaća prilikom zadnjih izmjena Zakona u Saboru, drži Đakić.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić u subotu je ocijenio da HDZ 'sićom' pokušava kupiti glasove branitelja za nadolazeće izbore.