invalidnine branitelja

Mlinarić: Za hrvatske branitelje ne bori se niti njihovo resorno ministarstvo, koje je potpuno pasivno

27.10.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić pozvao je u četvrtak kolege Josipa Đakića i Antu Deura iz HDZ-a, kao i ostale zastupnike, da ne pristanu podići ruku za proračun za 2023. godinu dok se ne riješi nepravda prema hrvatskim braniteljima, odnosno dok se ne podignu mirovine

"Svi radnici u Hrvatskoj, od državnih službi, javnih službi, školstva, zdravstva, imaju svoje sindikate koji se bore za njih, a za hrvatske branitelje ne bori se niti njihovo resorno ministarstvo, koje je potpuno pasivno. Najveći doseg mandata ministra Medveda je posjet Gruborima'', izjavio je Mlinarić u Saboru.

Podsjetio je kako su invalidnine braniteljima smanjene 2000. godine za čak 50 posto, a do danas nisu povećane niti za kunu. Tako 20-postotni HRVI ima mjesečnu invalidninu 171 kunu, a 60-postotni ima 688 kuna, što se nije promijenilo 22 godine.

Ukazao je i na odluku bivše premijerke Jadranke Kosor iz 2010. godine kojom se oporezuju sve mirovine veće od 3500 kuna, a u koju spadaju i braniteljske mirovine, što dovodi branitelje do novog problema o kojem nitko ne razmišlja.

Naime, Mlinarić je upozorio kako su neki branitelji imali jako male mirovine, a sada s novim povećanjima Vlade od četiri do pet posto oni prelaze taj cenzus i mirovine im iznose 3520 kuna, zbog čega podliježu oduzimanju čak 353 kune, odnosno 10 posto.

Mlinarić je tražio ministra financija da se ta "sramotna odluka ukine i da se vrati braniteljima 10 posto na njihove mirovine koje su krvavo zaslužili''.

"Pozivam kolege Đakića, Deura i sve ostale saborske zastupnike iz vladajuće većine koji se kite titulom hrvatskih branitelja da ne pristanu podići ruku za proračun za 2023. godinu, ako se ne uvedu tražene izmjene", poručio je.

Njegovu ruku neće imati ako to ne naprave, dodao je, a na njima je da i oni ne dignu ruku za proračun u kojem hrvatski branitelji od 1. siječnja neće imati 50 posto veću invalidninu i neće im se vratiti onih 10 posto nepravedno oduzete mirovine.

Mlinarić smatra kako će dobiti potrebnu potporu jer smo prilikom posjete ukrajinske delegacije čuli izjave premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića kako se kunu u hrvatske branitelje, tvrdeći kako su oni temelj hrvatskog društva i hrvatske države.

"Ako to govorite, onda to učinite za ove ljude", poručio je im je.

Naveo je kako ima braniteljskih udruga koji vide tu nepravdu, ali njihov je domet da Medvedu pošalju dopis koji "završi u smeću" jer ministar ima svoje udruge, HVIDRA-u, predsjednika Đakića koji kao saborski zastupnik šuti, kao i ostali koji bi mogli nešto učiniti".

Ocijenio je kako oni šute jer su "na linku HDZ-a, na proračunu Ministarstva branitelja i dobivaju novac za svoje udruge".