NOVO U HRVATSKOJ

Arabica ili Robusta? Zašto poznavatelji biraju ovu kavu s 2000 metara visine

14.05.2025 u 09:33

Bionic
Reading

Svi koji vole kavu znaju da ona nije samo napitak – to je užitak, koji ovisi o vrsti zrna koje pijete, a ključna razlika leži u dvije najpoznatije vrste – Arabici i Robusti

Šalica tople, svježe pripremljene kave za mnoge je simbol čistog užitka. Radost koju osjećamo dok pijemo svoj omiljeni napitak može se usporediti s rijetko kojim gastronomskim čarima, a sve zahvaljujući neodoljivom okusu i aromama.

A svaki ljubitelj ovog napitka dobro zna da se jedna šalica kave od druge može bitno razlikovati - razlog je najčešće u tome pijete li Arabicu ili Robustu.

Arabica vs. Robusta

Naime, kava dolazi u različitim varijantama i vrsta, pri čemu su upravo Arabica i Robusta dvije najpoznatije. Razlike među njima značajno oblikuju okus, aromu i kvalitetu kave koju pijemo, a bitno ih je razlikovati kako biste uvijek znali odabrati onu koja je više u skladu s vašim preferencijama.

Primjerice, ako više volite snažnu espresso mješavinu ili instant napitak, vjerojatno više volite Robustu. Njena zrna imaju jači okus, s više gorčine i sadržajem kofeina koji je gotovo dvostruko veći od onoga u Arabici. Raste na nižim visinama i podnosi vruće i vlažne uvjete te kavi daje gorke note.

S druge strane, većina ljubitelja kave preferira Arabicu, koja se ističe profinjenijim okusom i punom voćnom aromom. Arabica se, poput Robuste, također koristi u pripremi espresso kave, gdje pojedinačne note i arome lakše dolaze do izražaja.

Arabica je poznata po svojoj delikatnosti, složenosti okusa i manjoj gorčini. Uzgojena je na višim nadmorskim visinama, između 1000 i 2000 metara, gdje hladniji uvjeti i veći temperaturni rasponi omogućuju razvoj njezinih bogatih aroma.

Dok Robusta daje kavi čvršći, gorki karakter, Arabica donosi raznolikost okusa, s notama voća, cvijeća, čokolade i orašastih plodova. Međutim, nije samo vrsta kave ta koja oblikuje okus – i uvjeti u kojima kava raste imaju presudan utjecaj na njen profil.

Kako 2000 metara visine oblikuje kavu

Rast kave na visinama od 1000 do 2000 metara omogućuje biljci da se razvija sporije, što dovodi do bogatijeg okusa. Visina je ključna za stvaranje specifičnih okusa i aroma koje zaljubljenici u ovaj napitak itekako cijene.

Naime, na ovim visinama, biljke kave moraju izdržati veće temperaturne fluktuacije između dana i noći, što usporava rast i pomaže koncentraciji okusa. Kava uzgojena u takvim uvjetima često će imati izraženije arome. Što je visina veća, to je kava obično svjetlija i kompleksnija u okusu.

Julius

Važnu ulogu igra i terroir, koji uključuje ne samo visinu, nego i tlo, temperaturu i oborinske uvjete, a koji redom utječu na konačan okus i teksturu svakog zrna.

Kava iz Konga jedna je od najkvalitetnijih

Primjerice, kava uzgojena u Kongu, na visinama od oko 2000 metara, poznata je po svojoj izuzetnoj kvaliteti. Ondje, zbog visine, klima omogućuje kavi da razvije bogate i složene arome. Jedna od posebnijih je ona koju proizvodi zadruga Muungano, a koja je upravo stigla u Hrvatsku kao dio limitirane kolekcije branda Julius Meinl.

Isprobajte Julius Meinl Congo Muungano kavu – limitirano izdanje

Julius Meinl i ove godine predstavlja rijetku vrhunsku kavu iz serije The Originals – Congo Muungano 100% Arabica, ocijenjenu visokom ocjenom 87.

Limitirano izdanje ove iznimne kave bit će dostupno za kušanje od 15. svibnja 2025. na 19 lokacija u 15 gradova diljem Hrvatske.

Popis lokacija pronađite na interaktivnoj karti ovdje.

Ova specialty kava stiže iz regije Južni Kivu u Demokratskoj Republici Kongo i oduševljava bogatim okusom nježnog muscovado šećera u spoju s voćnom svjetlinom limete i raskošnom sirupastom teksturom. Kako se hladi, kava otkriva slojevite note zelenog kivija i medene dinje, zaokružene blagim, orašastim završetkom, koji osvajaju na prvi gutljaj.

Bogatstvo aroma i slatkoća sorte Bourbon

Ova kava napravljena je od sorte Bourbon, a uvjeti pod kojima raste doprinose njezinoj nježnoj kiselosti, slatkoći i bogatstvu aroma.

Naime, kava Bourbon ima izražene note voća, poput trešanja i bobičastog voća, s naglaskom na čokoladu i orašaste plodove. Visoki nadmorski uvjeti omogućuju joj da razvije svoju suptilnu, ali bogatu paletu okusa. Bez obzira na to hoćete li ju piti kao espresso ili filtriranu kavu, njezina kompleksnost i savršena ravnoteža okusa sigurno će vas osvojiti.

Huawei

Suha ili mokra obrada?

Za kraj, kako biste uvijek znali odabrati kavu koja je baš po vašem guštu, proučite njen način obrade. Suha obrada, koja se često koristi u Africi, uključuje sušenje zrna na suncu, što rezultira bogatijim i punijim okusima.

S druge strane, mokra obrada uključuje uklanjanje pulpe prije sušenja zrna, što rezultira svježijom i čišćom kavom voćnih aroma. Upravo takva je i Congo Muungano kava branda Julius Meinl, čiji je svaki gutljaj poziv na opuštanje od stresa i prepuštanje užicima ispijanja svojeg omiljenog napitka.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s kompanijom Julius Meinl.