POČETAK PREGOVORA S EU

Dačić: Najvažniji dan za Srbiju poslije Drugog svjetskog rata

21.01.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Prvom međuvladinom konferencijom između Srbije i Europske unije formalno je započeo proces pregovora o pridruživanju te zemlje Europskoj uniji u utorak ujutro u Bruxellesu

Početak pregovora Srbije s EU-om pozdravila je i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazavši da su 'dvije zemlje imale tešku prošlost, ali su izabrale budućnost'.

'Dobrodošli u pregovore', kazala je Pusić. U Bruxelles je Srbija došla u najjačem sastavu: uz premijera Ivicu Dačića, ondje su prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, ministar za europske integracije Branislav Ružić, ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, a EU predstavljaju ministar vanjskih poslova Grčke, predsjedajuće Vijeća EU-a, Evangelos Venizelos te europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Srbiji je predstavljen pregovarački okvir EU-a, a odmah zatim i pregovaračka platforma. Naši istočni susjedi tijekom pregovora najviše problema očekuju u apsolviranju poglavlja 35 koje je vezano za proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele je kazao da je Srbija zaslužila otvaranje pregovora zahvaljujući napretku koji je napravila. Ključ su, kako je istaknuo povjerenik za proširenje, reforme u mnogim segmentima, a pogotovo veliki napor koji je učinjen u odnosu sa Kosovom. Fuele je naglasio da će biti posebno važno važno odraditi dobar posao u poglavlja 23 i 24 koja obuhvaćaju područja pravosuđa, vladavine prava i temeljnih ljudskih sloboda s kojima je i Hrvatska imala najviše problema. Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost Fueleu i visokoj povjerenici Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton koji su pomogli Srbiji da započne pregovore. Dačić je kazao da je oko veliki povijesni dan, najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svjetskog rata. 'Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba ići', rekao je Dačić.