KERUM AUSTRIJSKOM VELEPOSLANIKU

'Da san onda živija, ima bi vašu stipendiju!

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 20.11.2009 15:38
  • Objavljeno 20.11.2009 u 15:04
Željko Kerum

Željko Kerum

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Danas je u zgradi Banovine splitski gradonačelnik Željko Kerum primio u nastupni posjet novopostavljenog austrijskog veleposlanika Jana Kickerta. Veleposlanik Republike Austrije je bio u pratnji počasnog generalnog konzula Marina Mrklića i počasne vicekonzulice Sanje Širić

Jan Kickert, veleposlanik Republike Austrije, prvi je puta u Splitu otkako je stupio na tu funkciju. Domaćin, splitski gradonačelnik Kerum, dobro se snašao u protokolarnoj ulozi. U ležernom razgovoru Kerum je prije svega iskazao zavidno poznavanje povijesne kronologije i činjenica vezanih uz prisustvo Austrije na hrvatskim prostorima. Obale, luke i šetnice uz more su i danas vidljivi tragovi austrijske gradnje, naglasio je splitski gradonačelnik.

Spomenuo je i svoje pretke koje su ratovali i poginuli u prvom svjetskom ratu. 'Da san onda živija, ima bi vašu stipendiju', našalio se na kraju Željko Kerum.

Split je predstavio kao perspektivan grad u kojem su cijene nekretnina, unatoč krizi, na razini Beča. Novu vlast u gradu koja koincidira i s dolaskom novog austrijskog veleposlanika je opisao kao listu odabranu od naroda na neposrednim izborima.

Na kraju se Kerum požalio na nedovoljno razvijenu suradnju: 'Austrijski kapital je prisutan u Splitu, prije svega kroz banke, volio bih da je prisutniji u proizvodnji, turizmu i drugim granama.' Jan Kickert mu je poželio mnogo uspjeha na predstojećim zadacima.

Splitski gradonačelnik se u protokolarnom susretu prezentirao kao ležeran i pristojan diplomat s puno uvažavanja prema visokom gostu. Željko Kerum može, kad hoće, biti suzdržan i diplomatski odmjeren, pa čak i kad na takav diplomatski sastanak dođe ležerno odjeven u tamni sako i jeans.

To još više naglašava njegovu neodmjerenost na lokalnoj sceni i nedostatak respekta u nekim drugim prilikama, primjerice prema medijima, stanovitim manjinama i skupinama građana. Po svemu sudeći, radi se o feudalnom mentalitetu i stavu prema kojem su građani Splita njegovi podanici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi