POLA MILIJUNA LJUDI

Da nema lažnih invalida, pravi bi imali sedam puta veće naknade

04.09.2013 u 18:32

Bionic
Reading

Hrvatska je država koja za zaštitu osoba s invaliditetom daje najviše u Europi - čak 17,5 posto ukupnog novca za socijalnu zaštitu, što je dvostruko više od prosjeka Europske unije. Hrvatska ima ujedno i najveći broj osoba koje ostvaruju neko pravo na temelju invaliditeta - čak svaki osmi stanovnik, odnosno 522.000 ljudi. Srećom, unatoč ratu i stradanjima, ove dvije činjenice nisu posljedica iznimno velikog broja invalida, već posljedica manipuliranja zakonima i korupcije zbog koje je svaki četvrti hrvatski umirovljenik - u invalidskoj penziji

Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku o socijalnoj zaštiti u Hrvatskoj, tijekom 2010. iz državnog je proračuna - ne računajući troškove zdravstvene zaštite - na osobe s invaliditetom potrošeno oko 11,6 milijardi kuna, a brojke se od tada nisu bitno mijenjale. Čak 90 posto tog novca - nešto više od 10,3 milijardi kuna - otišlo je invalidske mirovine. Na osobnu invalidninu i druga davanja namijenjena izravnom poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom potrošeno je tek dva posto namijenjenih sredstava, nešto manje od 250 milijuna kuna.

Naime, Hrvatska je sa 27 posto udjela invalidskih mirovina u ukupnom broju mirovina apsolutni prvak Europske unije, u kojoj je prosječni udio 13 posto, a kreće se od 4,6 posto u Nizozemskoj do 21 posto u Estoniji. Kad bi se Hrvatska svela u europske okvire, trebala bi prepoloviti broj invalidskih penzionera, čime bi u proračunu izravno ostalo oko pet milijardi kuna.

To ni u teoriji nije moguće, kažu stručnjaci. Naime, u tom ogromnom broju od oko 320.000 invalidskih mirovina, veliki dio - oko 75.000 - čine mirovine vezane uz branitelje u Domovinskom ratu, koje se - sad je posve jasno - neće dirati. No i kad ih izuzmemo iz ukupnog broja umirovljenika, Hrvatska je sa 21,5 posto udjela invalidskih penzionera u ukupnom broju umirovljenika i dalje na vrhu Europe. Kad bi samo njihov broj bio u razini europskog prosjeka, zaštedjeli bi godišnje oko 3,7 milijardi! Kad bi grubo pretpostavili da bi se ta sredstva i dalje koristila za pomoć osobama s invaliditetom, izravna novčana davanja mogla bi se povećati za gotovo sedam puta! Osobna invalidnina, koja sada iznosi 1.250 kuna i, unatoč niskom iznosu, podliježe rigoroznim uvjetima, mogla bi iznositi čak 8.750 kuna. Ili bi se broj primatelja - a njih je trenutno nešto više od 21.000 - mogao višestruko povećati.

To su, naravno, jednostavne, plošne računice koje samo plastično ukazuju na gubitke koje osobe s invaliditetom trpe zbog manipulacija i korupcije. No šanse da se to može ispraviti minimalne su, piše Jutarnji.hr. O ogromnom području manipulacije među osobama s invaliditetom, osobito oko invalidskih mirovina, glasno se počelo govoriti još prije nekoliko godina, kad je ustanovljeno da je od 2001., kada je popis stanovništva pokazao da u Hrvatskoj ima 410.000 osoba s invaliditetom, do 2009. njihov broj narastao za gotovo 100.000 ljudi.