NEZADOVOLJSTVO NA HRT-U

'Da je Kosor radila u HEP-u, struja bi bila jeftinija'

11.06.2010 u 15:39

Bionic
Reading

'Odluka po kojoj se smanjivanjem pristojbe HRT-u uzima 300 milijuna kuna godišnje nije ništa drugo doli politički reket i ucjena, a kako je ucjena kazneno djelo. tražim od ministra Biškupića podnese ostavku', kazao je predsjednik Sindikata novinara Željko Valčić na skupu održanom na HRT, a kojeg su poduprli svi sindikati kuće koja broji oko 3.500 zaposlenih

Nezadovoljni Vladinom odlukom po kojoj se pristojba za reže sa 80 na 60 kuna, zbog čega javni radio i televizija ostaju na godišnjoj razini bez 300 milijuna kuna, HRT-ovci smatraju da se na taj način 'podleglo pritisku globalnih medijskih igrača koji su u doba recesije ostali bez dijela marketinških prihoda, pa im se to na ovaj način želi vratiti'.

Na skupu je istaknuto da je smanjivanje pristojbe kratkoročno dobar potez za građane, ali dugoročno je riječ o gubitku jer će se to osjetiti na kvaliteti programa.

'Ministar Šuker kazao je da premijerka Kosor ima veliki senzibilitet za ovu kuću i da je njoj bilo najteže donijeti takvu odluku jer je godinama radila na HRT-u. E, pa ja mogu reći da bih bila sretnija da je bila u HEP-u jer bi onda i struja građanima bila jeftinija', efektno je poentirala pomoćnica ravnatelja Marija Nemčić

Šukerovo gostovanje u 'Otvorenom' iziritiralo je i novinara Gorana Rotima jer je, prema njegovu mišljenju, ministar pokazao nepoznavanje materije.

'Ako ministar financija ne zna jesmo li državi dužni 300 ili 700 milijuna, to je iznimno neozbiljno od njega i smatram da je vrijeme da podnese ostavku. Ministar je, osim toga, pohvalio naš rad za vrijeme rata i izrijekom posebno pohvalio tadašnjeg ravnatelja Antuna Vrdoljaka.

S obzirom na to da je HDZ, čiji je član i Šuker, kandidirao Vrdoljaka za 11. člana Programskog vijeća, ali nije prihvaćen, mislim da je možda stvar u tome da gospodin Vrdoljak više ne želi biti samo član Vijeća, nego se radi na tome da opet postane glavni šef ove kuće. Ukoliko se to dogodi, njegov dolazak treba dočekati kako zaslužuje: generalnim štrajkom', rekao je Rotim.

Zoran Šprajc
podsjetio je da se u javnoj raspravi o Zakonu o HRT-u nigdje nije spominjalo smanjenje pretplate i da je odluka donesena preko noći, a nije ni isključio mogućnost da je riječ o svojevrsnoj kazni zbog sve kritičnijih tonova koji iz informativnih emisija idu prema Markovu trgu.

'Očito je da telefonski pozivi iz Banskih dvora prema HRT-u nisu urodili plodom, pa je ovo svojevrsna kazna', zaključio je Šprajc.