geopolitički analitičar

Cvrtila o ruskoj strategiji: 'Da bi napravili opsadu grada, morate osvojiti infrastrukturu'

04.03.2022 u 19:34

Bionic
Reading

Svijet je danas šokiran napadom ruskim napadaom na nuklearku Zaporižje, geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila to je komentirao rekavši kako su u ovaj rat uvedene određen kategorije koje dodatno pojačavaju užas

''Prvo smo na početku rata imali napad na nuklearku u Černobilu, a znamo što Černobil znači u našoj svijesti. Nakon toga smo imali prijetnju nuklearnim oružjem od strane Moskve, a sada smo bili u jednoj vrlo opasnoj situaciji. Sigurnosni protokoli kod nuklearki kojima prijeti određena opasnost podrazumijevaju gašenje reaktora, međutim to nije kao ugasiti svjetlo. Reaktor treba određeno vrijeme da se ohladi i u tom vremenu mora imati energiju koja taj cijeli proces hlađenja održava'', pojasnio je Cvrtila u RTL-u Danas.

Tvrdi kako da je došlo do bilo kakvog poremećaja u opskrbi tom energijom, moglo je biti vrlo dramatično. U svojoj trenutnoj vojnoj strategiji, pojašnjava Cvrtila, Rusi idu na okruženje gradova, ne na zauzimanje gradova, osim onih koji su već dovoljno oslabljeni.

''Da bi radili opsadu grada, morate osvojiti infrastrukturu. Električnu energiju, vodovod i ostalu infrastrukturu s kojom kasnije možete ucjenjivati obranu gradova. To će se vrlo vjerojatno dogoditi'', rekao je Cvrtila.

Kijev je cijeli dan pod paljbom, Cvrtila smatra je konvoj u blizini definitivno dodatna vojna snaga koju Rusija može iskoristiti.

''Rusija je u prednosti u odnosu na branitelje, jer mogu logistički i na drugi način jačati i popunjavati svoje snage. Ovaj konvoj je upravo taj kada se završe određene operacije zaokruživanja Kijeva, onda će se i ovaj konvoj uključiti u bitku i bit će dodatni poticaj koju oni imaju na raspolaganju'', pojasnio je analitičar.

Razoreni Bišiv nedaleko od Kijeva Izvor: EPA / Autor: STR

Rusi napreduju iz svih smjerova, stoga su Ukrajinci u teškom položaju. Oni svoje snage ne mogu pomicati i ne mogu priskočiti upomoć jer moraju braniti gradove. Blokada Kijeva je jedan bitan strateški cilj, no prema pravcima kretanja s istoka, sjevera i juga  čini se ono što se u ruskoj strategiji često naziva ''vrući lonac''. Zaokružuju se ukrajinske snage koje se nemaju gdje pomaknuti. 

''Oni se ne mogu pomicati i ne mogu pomagati drugim braniteljima'', rekao je analitičar.