Cvjetovi bagrema - divlja raw food poslastica

Cvjetovi bagrema - divlja raw food poslastica

16.05.2012 u 01:05

Bionic
Reading

Bagrem je u punom cvatu. Na putu po Istri primjećivala sam ga na svakom koraku. Obožavam brstiti njegove sirove cvjetove koji, osim što divno mirišu, imaju najslađi, cvjetnomedni okus na svijetu. Moja bi ih bakica redovito pohala pa mi je i to jedna od omiljenih poslastica iz djetinjstva

Jeste li znali da su bagrem i mimoza iz iste porodice biljaka/stabala? Zato tako lijepo mirišu :).


Bagrem sada cvjeta posvuda i pun je mirisnih, ukusnih, medosnih cvjetova koje možete nabrati i grickati na nekoj livadi ili skupiti i od njih napraviti marmeladu.
Med radije kupite ;9

Pazite samo da ne pretjerate s konzumacijom cvijetova, jer su u velikim količinama sposobni djelovati purgativno ... točnije provest ćete dosta vremena na zahodu!

Od bagremovih cvjetova možete napraviti sirup, na isti način na koji se spravlja sirup od bazge. Bitno je samo da ih držite jedan dan namočene u vodi prije nego ih krenete prokuhavati sa šećerom.

Nadalje, osušeni cvjetovi bagrema preliveni kipućom vodom, pušteni da odstoje par minuta, pa procijeđeni, dat će vam ljekoviti čaj koji zaustavlja nesanicu, žgaravicu i povoljno djeluje na migrenu i neuralgije živaca. Potrebno je samo piti 1 do 3 šalice dnevno.


Bagremov med poznata je delicija i ljudima i pčelama, koje uredno i uspješno prezimljuju na bagremovom medu. Ovaj med ljudima intenzivno smiruje živce i rješava ih nagomilanog stresa! Dugo ostaje u tekućem stanju, odnosno ne kristalizira se, jer ima više fruktoze od glukoze

O bagremu s Interneta:


Bagrem je porijeklom iz Amerike, a u Europi se udomaćio tek u 17. stoljeću kad ga je donio Jean Robin, vrtlar na francuskom dvoru, po kojemu je dobio latinski naziv.

Unutarnja kora bagrema rabi se za izazivanje jakog povraćanja i čišćenja crijeva, a kora korijena za liječenje mučnine. Komadić kore, ako se drži u ustima, liječi zubobolju. Plod bagrema jak je narkotik.

Zapadna pučka medicina rabi bagrem za liječenje antivirusnih oboljenja, grčeva, kožnih bolesti, probavnih tegoba, za izazivanje povraćanja, za smanjenje visoke temperature, za jače izlučivanje mokraće. Iz svježih listova cijedi se sok i koristi u liječenju virusnih infekcija.


Najpoznatija i najraširenija uporaba cvjetova bagrema za jelo su pohani cvjetovi te kuhane bagremove mahune koje se priređuju kao i zelene mahune. Mogu se konzervirati ili sušiti.

Od sirovih i suhih sjemenki bagrema priprema se jelo slično grahu. Jedu se i pržene sjemenke te melju za kavu.

Video recept pohanja bagremovih cvjetova!