NEMA KRIZE

Cvjeta izvoz hrvatskog oružja

Bionic
Reading

Gospodarska kriza uzrokovala je podbačaj u svim gospodarskim granama, no trgovina oružjem cvjeta. Hrvatska svake godine postupno povećava ukupan izvoz naoružanja i vojne opreme. U SAD-u je, pak, prodaja oružja povećana za čak 49 posto

'Tijekom 2008. godine izvoz naoružanja iz RH iznosio je čak više od 400 milijuna kuna', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Ivica Nekić, direktor Alana, državne agencije za prodaju i nabavu naoružanja te vojne opreme. Iako druge gospodarske grane imaju podbačaj ili stagniraju, prodaja hrvatskog oružja je porasla za 10 posto.

U svijetu je 2008. prodano oružja u vrijednosti od 55,2 milijardedolara, a više od dvije trećine otpada na Sjedinjene Države. Dok je2007. prodano oružja u vrijednosti 25,4 milijarde dolara, 2008. jevrijednost prodanog oružja iznosila 37,8 milijarda dolara, pišeDeutsche Welle.

Međutim, najveće je iznenađenje ipak Italija.Ona je na drugom mjestu po izvozu oružja, s 3,7 milijardi dolara. Moždaje prodaja upravo ove robe bila spas za Italiju u doba krize. Rusija je natrećem mjestu s 3,5 milijardi dolara, što je trećina vrijednosti ruskogoružja prodanog godinu dana ranije.


Apsolutni hit je poluatomatski pištolj HS2000 karlovačkog 'HS Produkta'. Uglavnom se izvozi u SAD, gdje je prodan u preko 50 tisuća komada i dio je službenog arsenala FBI-ja. Izvozi se i u Grčku, BiH, Sloveniju, Portugal, Austriju, Australiju i Tursku. Tu je i vojna kaciga tvrtke Šestan-Busch iz Međimurja, koja se ubraja u pet najvećih svjetskih proizvođača borbenih kaciga.

Prema eminentnim inozemnim vojnim stručnjacima, međimurska je kaciga na prvome mjestu po kvaliteti i maksimalnoj zaštiti koju pruža vojniku. Prvih tisuću komada tvrtka je za potrebe HV-a proizvela prije 12 godina, kada je kapacitet proizvodnje bio oko 4000 kaciga godišnje.

Danas ih proizvodi 100 tisuća na godinu i izvozi u preko 25 zemalja diljem svijeta. Šest patrolnih brodova, forme smanjenog radarskog odraza, za libijsku ratnu mornaricu u Kraljevici gradi tvrtka Adria Mar. Zanimanje za plovilo vrijedno pet milijuna dolara, navodno, pokazuju Jemen i Indonezija.

Dok-ing, tvrtka koja proizvodi strojeve za razminiranje, najveći posao napravila je prodajom 18 svojih strojeva američkoj vojsci prije dvije godine. Spomenimo i Metalik iz Rijeke koji je armiji Latvije prodao svoj originalni i nadaleko hvaljeni ručni raketni bacač RBG-6.

Prema Dugoročnom planu razvoja, oružane snage RH imaju goleme količine viška naoružanja s kojim nitko u vojnom sustavu ne zna što će. Najimpresivniji je višak 192 tenka T-55. Oko 30-ak komada morat će se uništiti, ali pojavio se problem financiranja. Dobar dio zastarjele tenkovske ergele je u neispravnom tehničkom stanju, no mnogi stručnjaci se pitaju zašto se, po uzoru na izraelski projekt Achzarit, tenkovi ne bi 'remodulirali' u teško oklopno vozilo pješaštva.

Proizvođač tenkova i transportera Đuro Đaković je neko vrijeme neslužbeno Ministarstvu obrane nudio gotovo identičnu koncepciju koja bi hrvatskim T-55-icama dala novi život, a hrvatskom pješaštvu - najviši mogući stupanj zaštite.

Iz nekog razloga, MORH je bio potpuno nezainteresiran. Viškovi su i stotinjak oklopnih transportera i borbenih vozila pješaštva tipa BVP M-80, BTR-50, OT M-60, stotinjak topničkih cijevi, među kojima i haubice 122 mm, tristotinjak protuzrakoplovnih pojektila strela 2M, nekoliko milijuna komada streljiva, desetak tisuća pušaka i nekoliko tisuća raketnih projektila.