OTVOREN ZA JAVNOST

Čuveni brod Greenpeacea 'Rainbow Warrior' stiže u Hrvatsku

07.07.2017 u 13:18

Bionic
Reading

U sklopu europske turneje 'Više Mediterana, manje plastike', čuveni Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III posjetit će idući tjedan hrvatsku obalu. Bit će otvoren za posjetitelje u Rijeci

Cilj kampanje 'Više Mediterana, manje plastike', koja se osim u Hrvatskoj provodi i u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Bugarskoj, jest utjecati na raspravu u tijelima Europske unije o izmjenama Direktiva o otpadu i novoj Strategiji o plastici.

Prije otvaranja broda za javnost u utorak, na brodu koji će biti usidren na Gatu Karoline Riječke održat će se konferencija za novinare kako bi se hrvatska javnost upozorila na alarmantno stanje i posljedice onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu.

Tom prigodom bit će predstavljen i legendarni kapetan Peter Willcox

Peter Willcox

Greenpeace poziva ministre da podrže zabranu vrećica za jednokratnu uporabu i ostalu jednokratnu plastičnu ambalažu. Potrebno je osigurati poticaje za smanjenje plastične ambalaže i naglasiti odgovornost proizvođača te ih primorati na redukciju proizvodnje plastike, a ne samo na poticanje recikliranja.

'Korištenje plastike za jednokratnu upotrebu naprosto treba ukinuti. Reciklaža plastike nije dovoljna, a mora i oceani ovakvu praksu jednostavno ne mogu podnijeti, pogotovo znamo li da je proizvodnja plastike i dalje u porastu. Europske vlade moraju preuzeti inicijativu, primijeniti i promicati konkretna rješenja kojima će jednokratna upotreba plastike u dogledno vrijeme postati stvar prošlosti', smatra Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

'Rainbow Warrior' bit će otvoren za posjete u utorak poslijepodne i u srijedu, a građani će imati priliku uz organizirano vođenje razgledati cijeli brod, saznati više o kampanji te potpisati peticiju da se zaustavi najezda plastike za jednokratnu upotrebu.

Rainbow Warrior je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace sa znanstvenicima provodio istraživanje mora, a iz Jadrana odlazi za Grčku i Bugarsku.