sigurnosne mjere

Čufar: Građani se Vijeću mogu obratiti s upitima, sumnjama u eventualno praćenje

03.11.2022 u 11:40

Bionic
Reading

Predsjednica Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Zdravka Čufar poručila je u četvrtak građanima koji imaju određena pitanja, sumnje u provođenje određenih sigurnosnih mjera da se mogu obratiti Vijeću

Građani nam se mogu obratiti osobno, donošenjem predstavke u našu službu, poštom i e-mailom, adresa je dostupna na mrežnoj stranici Hrvatskog sabora, rekla je Čufar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Svrha je konferencije, objasnila je, upoznati građane s postojanjem Vijeća kako bi mu se mogli obratiti s upitima, sumnjama u eventualno praćenje itd.

Novi saziv Vijeća konstituiran je 22. rujna, od tada je dobilo tri predstavke, u prošlom sazivu imalo ih je 60-ak.

Vijeće zasjeda najmanje jednom mjesečno i tada razmatra pritužbe građana koji mu se obraćaju zbog sumnji da „nešto nije u redu, da se možda prate, snimaju“.

Čufar je objasnila kako Vijeće ne provjerava postoje li ili ne objektivni razlozi za određene mjere, nego jesu li one poduzete u skladu sa zakonom.

„Zadaća je Vijeća provođenje nadzora nad zakonitošću rada sigurnosnih službi i nad zakonitošću mjera koje se primjenjuju u slučaju da se nad određenim građanima provode određene mjere“, naglasila je.

Objasnila je kako Vijeće postupa kad dobije određenu predstavku, te istaknula kako se, ako utvrdi da se kršilo zakon u provedbi nadzora i mjera, tada dopisom obraća predsjednicima države, Vlade, Sabora, glavnom državnom odvjetniku.

Njima dostavljamo izvješće i onda se poduzimaju mjere koje su propisane zakonom, kazala je Čufar.

Uz predsjednicu Čufar, članovi Vijeća su Gordan Akrap, Eduard Briški, Kristijan Kotarski, Aleksandar Maršavelski, Mihael Puljić i Mile Štefanac.