javni sektor

Saborska oporba o povećanju osnovice za plaće: Nije dostatno; Primorac: Stižemo tempo inflacije

27.10.2022 u 14:00

Bionic
Reading

Saborska oporba ustvrdila je u četvrtak da povećanje osnovice za plaće u javnim i državnim službama za šest plus dva posto neće u cijelosti nadoknaditi zaostajanje plaća u javnom sektoru, no ministar financija Marko Primorac ustvrdio je da plaće stižu tempo inflacije

U svibnju smo povećali osnovicu za plaće za četiri posto, sada još šest posto, inflaciju projiciramo na razini od 10, 4 posto, pa kada tome dodamo povećanje regresa, božićnice i dara za djecu stižemo tempo inflacije, rekao je Primorac u saborskoj raspravi o drugom rebalansu državnoga proračuna.

Time je odgovorio na navode Branka Grčića (SDP) da su unatrag godinu dana cijene rasle više od 12 posto, a plaće samo jednom za četiri posto, pa su realno pale između osam i 10 posto.

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) tvrdi da Vladine mjere pomoći građanima nisu dale rezultate jer plaće i mirovine pale, a životni standard se urušava.

Grmoja: Uvođenje eura povećava inflaciju; Primorac: Visoka je inflacija i u zemljama bez eura

Nikola Grmoja (Most) ustrajava u tvrdnji da inflacija od 12, 8 posto itekako ima veze s uvođenjem eura, pa poziva na odgodu uvođenja eura „ako se ne želi inflacijom ubiti građane“.

Primorac odgovara kako inflacija ovisi o nizu čimbenika, a samo uvođenje eura je ne povećava, pogotovo ne tako kako Grmoja tumači. Što je s državama koje ne uvode euro, a bore se sa visokom inflacijom, poput baltičkih zemalja, upitao je Primorac.

Potvrdio da su u Ministarstvu financija „razmišljali, a razmišljaju i dalje“ o ponudi građanima da financiraju državu putem obveznica.

O tome razmišljamo, ne kako bi posegnuli za izvorima sredstava, nego kao o mogućnosti da građani na taj način ostvaruju veće prinose, rekao je Goranu Ivanoviću (HDZ) koji je pitao razmišlja li se o tome da se 250 milijardi kuna, koliko građani štede u bankama uz niske kamate, putem obveznica stavi u funkciju gospodarskog napretka.

Ministar je, na upit Urša Raukar Gamulin (ZLB), izvijestio koliko je sredstava iz Fonda solidarnosti namijenjenih za obnovu od potresa do sada iskorišteno.

Od 7, 5 milijardi za obnovu od potresa izvršeno 16, 41 posto

Ukupna alokacija, odnosno dodjela Fonda je 7, 5 milijardi kuna, a izvršeno je 1, 2 milijarde ili 16, 41 posto, istaknuo je.

Za zagrebački potres alokacija je 5, 1 milijardi, a izvršenje oko milijardu kuna, za potres na Banovini alokacija je 2, 3 milijarde, a izvršenje 266 milijuna.

Odgovorio je i na upit Andreja Marić (SDP) o dugovima u zdravstvu i veledrogerijama - krajem rujna obveze prema veledrogerijama iznosile su 3, 6 milijardi kuna, a prema ljekarnama 1, 15 milijardi kuna.

Ružicu Vukovac (ZPH), koja je pitala za opskrbu s plavim dizelom, uputio je na resornog ministra Davora Filipovića dodavši kako, koliko zna, nije došlo do nedostatka tog energenta, svi koji ga trebaju došli su do njega, a cijena mu je ostala ista.