AUSTRIJSKE MUKE

CSI Hypo dosad već potrošio sedam milijuna eura

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 17.01.2011 14:52
  • Objavljeno 17.01.2011 u 14:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Da potpuno raščišćavanje cijele afere Hypo neće biti jeftina stvar pokazuju informacije koje su se pojavile u austrijskim medijima, o izdašnim honorarima i troškovima rada savjetnika i istražitelja sadašnje uprave Hypo Alpe Adria grupe

Spašavanje Hypo banke od bankrota dosad se nije pokazalo jeftinim za austrijske porezne obveznike, s obzirom da je u posrnulu banku upumpano više od milijarde eura državnog novca.

Dvije skupine stručnih istražitelja rade na razjašnjavanju svih malverzacija unutar banke, a njezino poslovanje istražuje i povjerenstvo koruškog pokrajinskog parlamenta, što sve također nije tako jeftino.

Hypo banka je, kako se sada otkrilo, u 2009. godini svojeg bankrota, doslovno krvarila novac za razne savjetnike, a tadašnji šef uprave Franz Pinkl iskeširao je nevjerojatnih 60 milijuna eura za savjete koji očito nisu baš pomogli. No, kako pišu austrijski mediji ovih dana, čini se da se praksa izdašnog plaćanja savjetnika i konzultanata nije promijenila ni nakon što je banku preuzela država.

Naime, polugodišnja bilanca Hypo banke za 2010. godinu pokazuje da je ona potrošila čak 29,6 eura na razne savjetnike. Primjerice, skupina CSI Hypo koja ima zadatak u ime Hypo banke istražiti sumnjivo poslovanje iz prošlosti, i koja je već podnijela oko 60 kaznenih prijava, koštala je navodno sedam milijuna eura, dok je najveći honorar zasigurno dobio Guido Held, odvjetnik iz Graza koji vodi CSI Hypo.

Ipak, to je samo početak vojske savjetnika koje je angažirao novi šef uprave Gottwald Kranebitter. Među ostalima se nalazi eksperti za restrukturiranje, ugledna firma Alvarez & Marsal, koji su bili angažirani i kad je trebalo razjasniti propast Lehmann Brotehrs, investicijske banke s Wall Streeta, čija je propast pokrenula svjetsku ekonomsku krizu 2008. godine.

U medijima se spekulira da su Alvarez & Maqrsal poslali čak 40 ljudi u Korušku, kako bi pohvatali sve konce sumnjivog poslovanja Hypo banke, što je trenutna uprava demantirala, izjavivši kako je riječ 'o visokom jednoznamenkastom ili niskom dvoznamenkastom broju' stručnjaka za restrukturiranje. Misteriozni su bili i po pitanju isplaćenih honorara, uz objašnjenje 'da to ne otkriva nijedna banka na svijetu'.

Među trenutnim savjetnicima Hypo banke nalazi se i odvjetnički ured Lansky, Ganzger & partneri, čiji je zadatak raščistiti sumnjive poslove oko leasinga u Bugarskoj i Ukrajini. Tu su još medijski savjetnici, kao i navodno odlično umreženi lobist Wolfgang Rosam, koji ima uho šefa uprave Kranebittera.

Zato i nije pretjerano iznenađenje da je Hypo banka za samo šest mjeseci potrošila skoro 30 milijuna eura na raznovrsni konzalting, a da nitko nije siguran hoće li se to na kraju doista isplatiti.

Definitivno se nije isplatilo bivšem članu uprave Hypo banke Günteru Striedingeru, poznatom u Hrvatskoj kao bliskom prijatelju osuđenog Vladimira Zagoreca, koji je odlučio tužiti CSI Hypo, odnosno šefa istražitelja Georga Helda. Striedinger traži 3,2 milijuna eura od odvjetnika Helda, optužujući ga za uništenje dobrog glasa i poslovanja, a očito mu se nije svidjelo što je od Helda i ekipe zaradio čak 20 kaznenih prijava, podnesenim austrijskom državnom odvjetništvu.

Strideniger je izjavio da se osjeća kriminalizirano, te kao primjer naveo da je izgubio neke savjetničke pozicije u Hrvatskoj. Možda kod Vladimira Zagorca, jer je ovaj završio u zatvoru?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi