pomoć nakon potresa

Crveni križ: Trenutno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima

05.01.2021 u 13:49

Bionic
Reading

Hrvatski crveni križ (HCK) priopćio je u utorak da je na potresom pogođenim područjima u tjedan dana podijelio 287 tona hrane, više od 200 tisuća litara vode, više od 60 tisuća toplih obroka, a putem donacija prikupljeno je 38,5 milijuna kuna.

Podijeljeno je i više od tisuću paketa dječje hrane i opreme, 52 paketa hrane za životinje, 623 grijalice, 76 agregata uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

"Trenutno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima", ističe HCK.

Navodi i kako je na ime Apela za pomoć stradalima i putem donatorskog telefona ukupno prikupljeno 38,5 milijuna kuna. Na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 81.120 poziva, što iznosi 507.000 kuna, dok je putem 62.480 donacija uplaćeno ukupno 38 milijuna kuna.

HCK još jednom naglašava da informacije koje se šire društvenim mrežama nisu istinite te da rade direktnu štetu stradalom stanovništvu, pada broj donacija koje će iznimno transparentno biti podijeljene stanovnicima pogođenih područja.

"Za ostvarivanje prava na humanitarnu pomoć od građana se ne traže dokumenti, ekipe Crvenog križa redovito obilaze i udaljena sela, a pomoć se pruža svima kojima je potrebna", stoji u priopćenju.

HCK je izvijestio i da je održao sastanak s gradonačelnicima Gline, Petrinje i Siska s ciljem da se prikupljena sredstva čim prije podijele stradalom stanovništvu, a dogovoreno je da će isplate krenuti čim se definiraju preliminarne liste građana kojima je pomoć potrebna.

Za stanovnike pogođenih područja osigurana je i psihosocijalna podrška, te je dosad pruženo više od 2.900 takvih usluga, zaključuju u HCK-u.

  • +28
Pust grad Glina nakon razornog potresa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL