ZAGREBAČKA BURZA

CROBEX i drugi dan u crvenom, likvidnost oslabila

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je upisalo drugi uzastopni dan pada, nakon četiri dana rasta koji mu je prethodio. CROBEX je oslabio 0,3 posto, dok je uži indeks CROBEX10 pretrpio nešto snažniji pad od 0,5 posto, zbog slabije izvedbe blue-chip izdanja, u prvom redu Hrvatskog Telekoma i Adrisa.

Likvidnost je oslabila, u nedostatku blok transakcija, te je protrgovano 8,3 milijuna kuna, što je najmanje u ovom tjednu. Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa s nešto iznad 1,9 milijun kuna prometa, čime je svrgnula s trona dionicu HT-a, te joj je cijena pri tome pala 0,8 posto.

Po prometu u stopu slijedi upravo dionica Hrvatskog Telekoma, s 1,9 milijuna kuna prometa i padom cijene od 1,1 posto. Među top pet najlikvidnijih izdanja bio je samo jedan dobitnik, i to dionica Đuro Đaković Grupe sa skokom cijene od 5,5 posto, što je dionicu pozicioniralo među glavne dobitnike, nakon što je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o davanju jamstva za zaduženje kompanije.

Od likvidnijih izdanja, titula dobitnika dana ipak ide dionici Termes Grupe koja je skočila 12,9 posto, pred kraj dana, te joj je danas bio zadnji dan trgovanja na Zagrebačkoj burzi zbog odluke o prestanku uvrštenja na burzi.

Gubitnik dana je pak dionica Karlovačke banke koja je potonula 24 posto, a nešto veće padove su upisale i dionice Instituta IGH i Sunce Hotela s minusima od 5 posto i 2,9 posto.

Dobitnik dana  Termes Grupa   +12,90%   35,00

Gubitnik dana  Karlovačka banka  -24,21%   7,20

CROBEX     -0,29%   2.042,47

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.