TRENDOVI U TRAVNJU

CRO Demoskop: Najveći pad HDZ-a od početka mandata

05.04.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno od 1. do 3. travnja, pokazalo je da na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 31,3 posto. Ujedno, to je najveći međumjesečni pad izborne podrške vladajućoj stranci od početka mandata, koja je u ožujku imala podršku 32,8 posto ispitanika. SDP je zaustavio negativan trend te bilježi rast izborne podrške s 21,6 posto iz ožujka na 22,8 posto početkom travnja

Najveći rast izborne podrške zabilježio je Most te je zadržao treće mjesto, sada s izborom od 9,6 posto, što je priličan porast u odnosu na osam posto iz ožujka. Na četvrtom mjestu je Živi zid s izborom od 7,1 posto, dakle bilježi pad u odnosu na ožujak, kada je podrška iznosila 7,7 posto.

HNS na petom mjestu ima podršku od 3,6 posto (3,9 posto iz ožujka), a HSS ostaje na šestom mjestu s dva posto (1,9 posto u ožujku). Podršku između jedan i dva posto imaju Pametno (1,9 posto), IDS (1,4 posto), Stranka rada i solidarnosti BM 365 (1,3 posto), HSP AS (1,2 posto) i HDSSB (1,1 posto). Ispod jedan posto su dvije parlamentarne stranke: HSLS (0,9 posto) i HSU (0,8 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,2 posto, dok je 12,6 posto neodlučnih.

Pozitivni političari

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je hrvatski premijer Andrej Plenković s izborom od 21,8 posto (22,4 posto iz ožujka). Drugo mjesto drži 'nitko' (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 14,6 posto (13,4 posto iz ožujka). Na trećem je mjestu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s 10,7 posto (prema 9,8 posto iz ožujka). Anka Mrak Taritaš je na četvrtom mjestu s izborom od 9,7 posto (prije mjesec dana 9,4 posto), dok je Davor Bernardić peti s izborom od 5,2 posto (isto kao i prije mjesec dana). Na šestom je mjestu Božo Petrov s izborom od 4,5 posto (u ožujku 2,6 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (3,9 posto), Tonino Picula (3,8 posto), Ivan Pernar (3,2 posto) i Zlatko Hasanbegović (2 posto).

Smjer kretanja Hrvatske

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma) podupire 30,5 posto građanki/građana u odnosu na 31,4 posto iz ožujka. U ovomjesečnom istraživanju 60,8 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 60,1 posto iz ožujka. Kakav je smjer zemlje, ne zna 8,8 posto građana/ki. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 69,4 posto (u ožujku 76,1 posto), dok je među glasačima Mosta taj udio značajno niži i iznosi 42,1 posto (u ožujku 57,1 posto). Među glasačima podupirućih stranaka aktualne saborske većine glasači HSLS-a su češći društveni optimisti (44,4 posto) u odnosu na glasače Stranke BM 365 (38,5 posto). S druge strane glasači SDP-a i Živog zida su znatno rjeđe društveni optimisti (11,1 posto, odnosno 7,1 posto), dok je među glasačima druge dvije oporbene stranke zabilježen nešto veći udio društvenih optimista (HNS sa 16,7 posto i HSS s 30 posto).

Potpora radu Vlade

Razina potpore politikama i radu Vlade RH u šestom mjesecu mandata iznosi 46,2 posto (prema 45,6 posto iz prethodnog mjerenja iz ožujka). Za usporedbu, u istom mjesečnom mjerenju vlada premijera Milanovića bilježila je potporu od 44,7 posto. Kad je riječ o izostanku podrške politikama Vlade, u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 36,9 posto (prema 36,3 posto iz ožujka), što je nešto više od udjela protivnika politikama koji je zabilježen za vladu Zorana Milanovića, koja je u šestom mjesecu mandata iznosila 34,8 posto. Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške, mjeri se i kroz školsku ocjenu.

Vlada Andreja Plenkovića u ovomjesečnom mjerenju dobila je 'mršavu' trojku s prosječnom ocjenom od 2,54 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,56). Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,47), a nižu među glasačima ostalih partnera u poziciji (glasači Mosta 2,70; HSLS-a 2,33; BM 365 1,83). S druge strane glasači oporbenih stranaka rad su Vlade u pravilu ocjenjivali nešto slabije (SDP-ovi birači s 2,25, Živog zida 2,27, HNS-a 2,14, HSS-a 2,58).

Predsjednica Republike je za svoj rad dobila stabilnu trojku (jednako kao i početkom ožujka). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 2,31 (prije mjesec dana 2,25).

Događaj mjeseca - Agrokor

Za 71,6 posto hrvatskih punoljetnih građana slučaj Agrokor najvažnija je tema u posljednjih mjesec dana. To je ujedno događaj s najvećim mjesečnim izborom za temu od početka istraživanja, odnosno od siječnja 2004. godine. Za sada je ovaj događaj imao relativno mali utjecaj na rejting političkih stranaka i domaćih političara.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca slučaj Agrokor zabilježio je uvjerljivo najveći izbor koji iznosi 71,6 posto. Na drugom je mjestu tema koja već mjesecima bilježi visoku razinu izbora – iseljavanje iz zemlje, što je izbor za temu mjeseca u 9,3 posto slučajeva. Pet se tema natiskalo oko dva posto izbora za najznačajnije teme u proteklih mjesec dana: kampanja za lokalne izbore (2,2 posto), razmimoilaženja vladajućih, HDZ-a i Mosta (2,1 posto), odluka Ustavnog suda kojom se ne zabranjuje pobačaj (1,9 posto), dobri ekonomski pokazatelji (1,8 posto) te sukobi navijača i navijačko divljanje na utakmicama (1,5 posto). Ostale su teme s izborom manjim od 1,5 posto.