vlasništvo nad 'jadranom'

Crnogorski ministar obrane poručio Anušiću da Hrvatska ne može ucjenjivati Crnu Goru

15.01.2024 u 13:29

Bionic
Reading

Crnogorski ministar obrane Dragan Krapović poručio je u ponedjeljak hrvatskom kolegi Ivanu Anušiću da Hrvatska ne može ucjenjivati Crnu Goru oko pitanja vlasništva nad brodom "Jadran" samo zato što je članica Europske unije

Anušić je u subotu, tijekom boravka u Crnoj Gori povodom Dana hrvatskog naroda, otkazao susret s Krapovićem zbog njegovih stavova o vojnom logoru Morinj i brodu Jadran.

“Ako kolega Anušić misli da može ucjenjivati Crnu Goru samo zato što je Hrvatska članica EU-a, onda je napravio pogrešnu procjenu. Ja ću se kao ministar isključivo ponašati u skladu s interesima Crne Gore, a njegove osobne napade razumijem kao potvrdu ispravnosti politike Crne Gore koju provodim kao njezin ministar", poručio je Krapović u izjavi za portal RTCG.

On je ranije rekao da smatra da je Anušić politizirao priču oko vlasništva nad brodom Jadran zbog toga što se Hrvatska nalazi u izbornoj godini.

Krapović je u četvrtak rekao da shodno potpisanim sporazumima nakon raspada Jugoslavije Hrvatska nema pravo tražiti školski brod Jadran.

Anušić je pojasnio da je Krapović u tim izjavama jasno dao do znanja da su njegovi stavovi potpuno na suprotnoj strani od onih koje on, i kao potpredsjednik vlade Hrvatske i ministar obrane, zastupa.

“Ti stavovi koji su izrečeni nisu nama neprihvatljivi, nego su nama apsolutno neprihvatljivi", poručio je Anušić u izjavi za RTCG.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao za ranije da će se, u slučaju da se Crna Gora I Hrvatska bilateralno ne dogovore oko pitanja vlasništva nad brodom Jadran, ići na međunarodnu arbitražu.

„Mi ga smatramo otuđenom imovinom i tražimo da se vrati u matičnu luku Split. Ako to ne možemo riješiti bilateralno i dogovorom, možemo razmotriti, uključiti međunarodno sudište“, kazao je.

Nakon raspada SFRJ, brod Jadran su koristile Oružane snage Savezne Republike Jugoslavije, a nakon razlaza Srbije i Crne Gore brod je ostao u Crnoj Gori.

Od potpisivanja Sporazuma o sukcesiji SFRJ 1992. Hrvatska inzistira na tome da brod, čija je matična luka Split, pripadne Hrvatskoj, ali do sada nije pronađeno bilateralno rješenje.

Taj brod crnogorska mornarica koristi za obuku svojih mornara a Pomorski fakultet u Kotoru za obuku studenata.

Kako se radi o reprezentativnom objektu, na njemu crnogorske vlasti priređuju i prijeme za visoke goste.