'NEMA VIŠE BESPLATNE ULAZNICE'

Crna Gora otvorila pristupne pregovore s EU

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2012 19:50
  • Objavljeno 29.06.2012 u 19:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Crna Gora započela je u petak u Bruxellesu pristupne pregovore s Europskom unijom na međuvladinoj konferenciji na kojoj su pregovori proglašeni službeno otvorenima, a konkretni pregovori po pojedinim poglavljima započet će po završetku analitičke usporedbe zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom

Prije otvaranja pregovora, čelnici Europske unije formalno su potvrdili zaključke donesene početkom tjedna na ministarskoj razini da se s Crnom Gorom otvore pregovori. Pregovori će se voditi prema novom pristupu po kojem će se najprije otvoriti dva najvažnija poglavlja, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost.

Ta dva poglavlja bit će otvorena tijekom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele je na konferenciji za novinare rekao da će screening za ta dva poglavlja biti dovršen sljedeće godine, što znači da ove godine neće biti otvaranja poglavlja.

Novi pristup rezultat je dosadašnjih iskustava u pristupnim pregovorima kako se ne bi ponavljale ranije pogreške da zemlje ulaze nespremne u EU.

Na prvoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crnu Goru predstavljao je ministar vanjskih poslova Milan Roćen, a europsku stranu povjerenik Fuele i danski ministar za Europu Nicolai Wammen

Ministar Wammen je na konferenciji za novinare rekao da je otvaranje pregovora rezultat reformi koje je Crna Gora provela posljednjih godina.

Povjerenik Fuele je istaknuo da pred Crnom Gorom stoji teški posao u pregovorima, da nema 'besplatne ulaznice' u EU te da se reforme ne provode radi Bruxellesa nego same Crne Gore.


Crna Gora ima kandidatski status od prosinca 2010. U prosincu prošle godine, Europsko vijeće je, s ciljem otvaranja pregovora u lipnju ove godine, zadužilo Europsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. svibnja prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu 'razinu usklađenosti' s europskim standardima.

Europska strana ističe da posebnu pozornost pridaje vladavini prava i temeljnim pravima te poziva Crnu Goru da rješava pitanja koja su spomenuta u zadnjem izvješću o napretku. To podrazumijeva neovisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Policijska agencija EU-a Europol zadužena je da pripremi izvješće o organiziranom kriminalu, a Komisija će to izvješće imati u vidu pri izradi izvješća o screeningu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi