SKANDAL U IRSKOJ

Crkva za silovanja nudi 161 mil. € odštete

25.11.2009 u 18:25

Bionic
Reading

Irski rimokatolički red koji se nalazi u središtu istrage zbog zlostavljanja djece objavio je da zbog toga nudi odštetu od 161 milijuna eura (milijardu i 175 milijuna kuna)

U svibnju je u Irskoj objavljen tzv. Ryanov izvještaj kojim je otkriveno da su redovnici u sustavu danas uglavnom zatvorenih popravnih domova bičevali, tjerali na ropski rad i grupno silovali dječake. Zbog tih u se otkrića Irci crvenjeli od stida, a vjerske redove koji su vodili takve ustanove izvrgnuli pritisku da plate za ta prošla zlostavljanja.

Cijeli niz skandala u kojima su svećenici zlostavljali dječake narušio je moralni autoritet katoličke crkve u Irskoj, nekoć jednoj od vjeri najnaklonjenijih zemalja, piše Reuters.

Rimokatolički red Kršćanske braće nekad je bio najjači organizator muških domova u Irskoj, a danas objavljuje da će uplatiti 30 milijuna eura u vladinu zakladu, četiri miljuna za psihoterapiju i 127 milijuna za školska igrališta.

Ryanov izvještaj nastao je na temelju istrage o razdoblju od tridesetih do sedamdesetih godina dvadesetoga stoljeća, a zove se po sucu vrhovnoga suda Seanu Ryanu koji je vodio istražno povjerenstvo.

Irska ovih dana čeka objavljivanje odvojenoga dokumenta koji se bavi tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju djece u dublinskoj nadbiskupiji od 1975. do 2004., a premijer Brian Cowen najavio ga je za četvrtak.

Prošli je tjedan nadbiskup Diarmuid Martin na jednoj svečanosti rekao: "Ovih ćemo dana čitati i o ogavnim događajima unutar katoličke crkve, u dublinskoj nadbiskupiji".