VATIKAN OSNIVA KOMISIJU

Crkva u Međugorju bez komentara

07.03.2010 u 11:04

Bionic
Reading

Službeni predstavnici Katoličke crkve u Hercegovini nisu željeli komentirati najavu da će Sveta Stolica uspostaviti posebnu Međunarodnu komisiju za Međugorje, iako je u nekoliko navrata u ranijim istupima poglavar Crkve u BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić nagovijestio takvu mogućnost

'Nemamo komentara na tu temu', rekli su za Hinu iz mostarskog ordinarijata iako se u medijskim izvještajima navodi da bi mjesni biskup Ratko Perić u nedjelju trebao otputovati u Vatikan gdje bi ga navodno Sveti Otac trebao informirati o uspostavi međunarodnog povjerenstva za Međugorje.

Bez komentara bili su i hercegovački franjevci koji vode pastoralnu skrb u Međugorju.

Vrhbosanski nadbiskup prigodom nedavnog službenog posjeta Vatikanu izjavio je da očekuje upute Svete Stolice o slučaju Međugorja gdje se Gospa navodno ukazuje vidjelicama a desetine milijuna vjernika posljednjih 29 su godina pohodila ovo mjesto.

'Očekujem upute Svete Stolice o ispovijedanju i euharistijskim slavljima, a možda i o ustanovljenju povjerenstva za praćenje događaja u Međugorju, zabilježbu sadržaja ukazanja i poruka, imajući na umu da ih je do danas bilo više od trideset tisuća', rekao je Puljić u izjavi za medije.

Biskupska konferencija bivše Jugoslavije je na zasjedanju u Zadru 1991. zaključila kako se na temelju dotadašnjih istraživanja ne može utvrditi nadnaravnost događanja u Međugorju, istaknuvši da se slučaj treba nastaviti motriti.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić protivi se priznanju Gospinih ukazanja u Međugorju tvrdeći da se radi o prijevari.

Šestero djece iz Međugorja ustvrdilo je da im se Gospa prvi put ukazala 24. lipnja 1981. godine.

Pojedine od vidjelica i danas, skoro trideset godina kasnije, tvrde da im se ukazuje Gospa.