SIROMAŠTVO I PRENAPUČENOST

Crkva u Indiji protiv prisilne kontrole rađanja

22.07.2010 u 15:22

Bionic
Reading

Država može savjetovati smjernice, ali ne broj djece po obitelji, upozoravaju iz Indijske biskupske konferencije

Crkva u Indiji, preko predsjednika biskupskog povjerenstva za obitelj, mons. Angela Graciasa, pohvalila je odluku savezne vlade da ne slijedi kineski model i ne usvaja prisilnu metodu kontrole rađanja.

U Indiji, kako prenosi agencija AsiaNews, demografski je godišnji prirast jedan i pol posto, upravo kao u Kini šezdesetih godina protekloga stoljeća, kad je komunistička vlada usvojila zloglasni zakon prema kojem su supružnici u urbanim sredinama mogli imati samo jedno dijete, a u ruralnim dvoje.

Učinci su se nakon trideset godina pokazali razornima: muškaraca danas u Kini ima 100 milijuna više i jako teško sklapaju brak, a stanovništvo sve više stari.

Indija ima milijardu i 200 milijuna stanovnika, a procjenjuje se da će do 2050. po broju stanovnika nadmašiti Kinu.

Crkva je uvijek uz roditelje koji odluče prihvatiti djecu, podsjetio je mons. Gracias. Država može savjetovati smjernice, ali ne broj djece po obitelji.

Osim toga, mons. Gracias podsjetio je na neke činjenice, prije svega na to kako je povijest pobila Malthusovu apokaliptičku teoriju o skorom nestanku hrane u prenapučenom svijetu, od koje potječu politike protiv obitelji, pitajući kada se može reći za jednu zemlju da je prenapučena.

Na to je pitanje vrlo teško odgovoriti, kazao je ističući međusobno ovisnost između gospodarskog rasta i porasta stanovništva.

U razvijenijim zemljama stopa nataliteta vrlo je niska, ali da se izbjegne 'demografska zima', mora se unaprijediti razvoj, a ne rezati stanovništvo, zaključio je mons. Gracias.