KRIŽNA FRONTA

Crkva tuži Kotromanovića Vatikanu jer želi otpustiti pet kapelana

22.01.2013 u 18:43

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane je u sklopu štednje i racionalizacije u MORH-u odlučio smanjiti broj kapelana i njihovih pomoćnika koji dobivaju plaću iz proračuna jer nema vojnika o kojima bi se duhovno brinuli

Crkva je odlučila otvoriti još jedan front prema Vladi, točnije ministru obrane Anti Kotromanoviću. Kotromanović je u sklopu štednje i racionalizacije u MORH-u odlučio smanjiti broj kapelana i njihovih pomoćnika koji se plaćaju iz proračuna, piše 21.stoljeće

Kako neslužbeno saznajemo iz MORH-a, iako se pregovara o smanjenju broja kapelanija samo za četiri ili pet, Vojni ordinarijat na čijem čelu Juraj Jezerinac nije blagonaklono dočekao tu odluku.

Protive se smanjenju kapelana i rezanju prava na pomoćnike, pa su alarmirali i Vatikan koji je onda preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova želio znati što se događa i kontaktirao je MORH.

Vojni svećenici tvrde da se smanjivanjem broja kapelana krše ugovori između Hrvatske i Svete Stolice, a iako u MORHu ustraju u svojoj namjeri, takav pritisak im je izrazito neugodan, pogotovo u kontekstu posljednjih sukoba Crkve i Vlade zbog zdravstvenog odgoja, saznajemo u MORH-u. Vojni ordinarijat je inače osnovan prije 15 godina u sklopu ugovora između Svete Stolice i Hrvatske i služi za dušobrižništvo u vojnim i policijskim snagama.

Iako se često spominje da postoje 22 kapelanije u MORH-u, na službenim stranicama Vojnog ordinarijata navode se 24 kapelanije koje djeluju u Ministarstvu obrane. Ta 24 kapelana imaju 21 pomoćnika, a Ordinarijat ima još 18 zaposlenih u čelništvu, od čega se šest osoba odnosi na Ministarstvo unutarnjih poslova. Za dušobrižništvo vojnika i funkcioniranje Ordinarijata brine se dakle 57 osoba. Svi oni primaju plaću od MORH-a.

Primjerice, vojni ordinarij Jezerinac ima status i plaću kao general bojnik, što mu osigurava plaću od oko deset tisuća kuna. Još 23 kapelana i načelnika brinu se o djelovanju Ordinarijata i dušobrižništvo u policiji.

'Kada je Vojni ordinarijat osnovan, imali smo neštomanje od 60.000 vojnika, sada je taj broj tri puta manji. Normalno je da se smanji i broj kapelanija. Ne krši se ugovor sa Svetom Stolicom i to smo objasnili i Vatikanu.

Čak i ako su oni to shvatili, određene strukture u Vojnom ordinarijatu izrazito se protive svakom smanjenju broja kapelana i njihovih pomoćnika", kaže nam neslužbeno izvor upućen u pregovore.Prema novom prijedlogu, MORH bi imao 19 ili 20 kapelana, a broj njihovih pomoćnika ograničio bi se na jednoga. Zasad nisu smanjivana nikakva druga prava.