BISKUPI O DOLASKU PAPE

'Crkva razumije probleme kroz koje prolazi hrvatska obitelj'

01.02.2011 u 11:30

Bionic
Reading

U povodu skorog pohoda pape Benedikta XVI Hrvatskoj, hrvatski biskupi uputili su pismo svim vjernicima, obraćajući se napose obiteljima

'Crkva i narod koje pohodi nasljednik Sv. Petra Apostola blagoslovljeni su. Zbog toga nas je velikom radošću ispunila vijest da je papa Benedikt XVI prihvatio naš poziv da dođe u Hrvatsku i da će biti s nama u Zagrebu 4. i 5. lipnja ove godine',

navodi se u pismu Hrvatske biskupske konferencije (HBK), prenosi Informativna katolička agencija (IKA).

Prisjećajući se triju pohoda pape Ivana Pavla II Hrvatskoj i njihove velike važnosti za Crkvu i za narod u Hrvatskoj, biskupi ističu da i u papi Benediktu primamo Petrova nasljednika i bliskog prijatelja koji našemu narodu donosi nadu i vraća ponos u ovim teškim trenucima.

'Ovaj nam put Sveti Otac dolazi u ozračju ozbiljne kulturalne, gospodarske i političke krize, iza koje se zapravo nalazi duboka kriza duha. Ta kriza širi malodušnost, produbljuje ideološke i ine podjele, pojačava nezadovoljstvo, s teško vidljivim putovima izlaska. Papa dolazi u vrijeme kada se Hrvatska nalazi pred ulaskom u EU, što nas stavlja pred nova pitanja i izazove, bremenite očekivanjima i nesigurnostima', ističe HBK.

Glavni povod Papina dolaska je proslava Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji se prvi put organizira u našoj domovinskoj Crkvi, te molitva na grobu bl. Alojzija Stepinca, dodaje se u pismu.

'Bračna zajednica je izvor i temelj, a obitelj prva i životna stanica ljudskoga društva. Obitelj je i prva škola društvenih kreposti bez kojih ljudsko društvo ne može opstati, jer se sve one vrline koje ono cijeni i treba rađaju i nadahnjuju poglavito u obitelji. Iskonsko i odgovorno zajedništvo koje se njeguje u obitelji temelj je i škola društvenoga zajedništva i solidarnosti. Obiteljski je odgoj, stoga, od presudnoga značenja i za život čitavoga društva.' Crkva se od samih početaka oblikuje kao obitelj i živi ozračje doma, pa dobro razumije poteškoće kroz koje prolazi hrvatska obitelj danas. Velik broj mladih zbog nezaposlenosti i neriješenoga stambenog pitanja odgađa ulazak u brak, broj rastava braka je u porastu, ovisnosti i obiteljsko nasilje također, a sve rasprostranjeniji je i zajednički život 'na probu', na određeno vrijeme, bez obaveza, koji otvoreno napada vrijednost braka i obitelji, navode hrvatski biskupi.

'Odlučili smo, zbog toga, započeti sa slavljenjem nacionalnih susreta kojima želimo promicati bračne i obiteljske vrijednosti, snažiti zdravu samosvijest hrvatskih katoličkih obitelji, pokazujući im da nisu osamljene i prepuštene sebi', ističu biskupi u pismu.

Tijekom pohoda Hrvatskoj, sveti otac Benedikt XVI će predvoditi svečano euharistijsko slavlje na zagrebačkom Hipodromu u nedjelju 5. lipnja. Dan prije, 4. lipnja, susrest će se s predstavnicima svijeta kulture, znanosti, umjetnosti, gospodarstva, politike i sporta, zatim s predstavnicima vjerskih zajednica te diplomatima. Potom slijedi susret s mladima na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

U nedjelju 5. lipnja u zagrebačkoj će prvostolnici Papa predvoditi časoslovnu molitvu večernje, u zajedništvu sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima i redovničkim kandidatima.

Hrvatska biskupska konferencija pripremila je i prigodne kateheze koje žele pridonijeti što boljoj pripravi za susret s Benediktom XVI. Biskupi stoga pozivaju župnike i ostale pastoralne djelatnike da organiziraju susrete obitelji i mladih na kojima će se razmišljanjima, molitvom i inicijativama pridonijeti življenju ozračja molitve i zajedništva.

Na kraju pisma biskupi pozivaju katoličke obitelji, mlade i sve vjernike da se odazovu i da dođu na susrete s Papom, da prepoznaju i potrebu javnog očitovanja radosti vjere i ljepote Crkve kojoj pripadaju, u skladu s izabranim geslom: 'Zajedno u Kristu.'