POVRAT 35.000 NEKRETNINA

Crkva ima efikasno oružje protiv Linićeva poreza

13.09.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Nakana ministra Slavka Linića da će zakonom pod nadzor Ministarstva financija staviti prihode nevladinih udruga, prvenstveno Katoličke crkve i NK Dinamo, naići će na žestok otpor. Iz Crkve neslužbeno dopiru glasovi da su spremni prihvatiti plaćanje poreza, ali da im država zauzvrat treba vratiti 35.000 nekretnina te ih obeštetiti za oduzeta zemljišta, otkriva 24sata Express

Iz Ministarstva financija posljednjih su tjedana puštani probni 'baloni', najave novog, osjetno strožeg poreznog okvira poslovanja Crkve i nevladinih organizacija. Svi će oni ubuduće biti podvrgnuti nesmiljenom nadzoru poreznika. Plaće svećenika trebale bi, prema najavama, biti opterećene porezom - dosad su svećenici plaćali samo doprinose - a Ministarstvo je nakanilo oporezovati i većinu prihoda koje je Crkva do sada stjecala bez ikakve kontrole. Milodari za vjenčanja, pokope i druge obrede bit će izuzeti od kontrole.

Za Crkvu milijarda proračunskih kuna

Prema podacima iz državnog proračuna za 2012. godinu, bjelodano je da je na temelju Vatikanskih ugovora za Katoličku crkvu u Hrvatskoj izdvojeno 243 milijuna kuna. Crkva je međutim iz tog istog proračuna primila još famoznih 700 milijuna kuna, a da građani o tome nemaju pojma. Na godišnjoj razini porezni obveznici za Crkvu izdvoje oko milijardu kuna, ističe Express.

Mnoge crkvene usluge nisu jeftine: pokopi koštaju i do 500 kuna, blagoslovi kuća između 100 i 1200 kuna, zvonjava zvona po nekoliko stotina kuna itd. I Crkva i nevladine udruge morat će već sljedeće godine dostaviti izvješće o primicima i potrošnji Ministarstvu, koje će ih javno objaviti. Svi će morati popisati svoju imovinu te napraviti plan poslovanja, a detalje će kontrolirati inspektori. Kazne za nemar bit će raznovrsne. Od periodičnih objava 'lista srama' do uskraćivanja proračunskih sredstava, Linićevi ljudi najavljuju juriš i na sportske udruge, no ne treba se zavaravati - većina njih kuburi na rubu egzistencije, pa je zapravo riječ o udaru na Zdravka Mamića. Na Kaptolu su u pogledu tih prilično bučno oglašenih zamisli novog poreznog džihada reagirali suzdržano.

Kaptol međutim vjeruje kako ima asa u rukavu. To je proces povrata imovine koji je predmet trajne pogodbe - to je proces, a ne stanje, pa se uvijek, o okolnostima, i može mijenjati, navodi 24sata Express

Vlada ne može oporezivati imovinu Crkve koja je predviđena za sjemeništa, vjeronauke, fakultete… jer bi se trebao raskinuti Vatikanski ugovor koji to regulira. To je dug proces na koji trebaju pristati i RH i Vatikan.

Onda nema ni oporezivanja krštenja i sprovoda, kaže za 24sata Express izvor s Kaptola. Prema najgrubljim procjenama, riječ je o imovini koja vrijedi nekoliko milijardi eura.

'Smatram da Linić sam ne može ništa. Naime porez bi jako utjecao na odnose dviju država, a to se neće dirati', rekao je za Express predstavnik bivše Vlade, izvrsno upućen u detalje crkveno-državnog pregovaranja potkraj 2011, u vrijeme tehničke Vlade Jadranke Kosor. Još se za dugogodišnjeg mandata Franje Tuđmana država obvezala Vatikanu vratiti imovinu. Tamo gdje to nije moguće Crkvu bi se trebalo obeštetiti novcem ili zamjenskim nekretninama. Medu ostalim – riječ je o oko 35.000 zgrada diljem Hrvatske.

Osim toga, očekuje se obeštećenje za većinu zemljišta na kojem je sagrađen Novi Zagreb, ali i za brojna druga zemljišta.

Zdravko Mamić
- koji se hvali da od prodaje igrača ubere 150 milijuna eura prihoda, a ne plaća ni lipu poreza državi – borit će se rukama i nogama da GNK Dinamo ostane udruga pa makar i plaćali porez na dobit. Naime udruge imaju olakšice na PDV i mogućnost napuhavanja troškova. Zanimljivo je da udruga može i ne mora ostvariti dobit. Uz dobre pravne savjete Mamić će i u budućnosti zadržati masnu zaradu, napominje Express.