DIREKTOR MMF-A

Čovjek na čelu svijeta ili samo novi miljenik medija?

  • Autor: J. T.
  • Zadnja izmjena 07.11.2010 08:17
  • Objavljeno 07.11.2010 u 08:17
Izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn

Izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn

Izvor: Reuters / Autor: Yuri Gripas

Američki tjednik Newsweek objavio je u posljednjem broju iznimno pohvalni članak o Dominiqueu Strauss-Kahnu, aktualnom direktoru Međunarodnog monetarnog fonda, kojeg vidi kao najizglednijeg kandidata Socijalističke stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj

Sudeći prema posljednjoj naslovnici tjednika Newsweek, Dominique Strauss-Kahn trenutačno je čovjek s najzavidnijim odabirom funkcija na svjetskoj političkoj i financijskoj sceni. Pod naslovom 'Spreman voditi Francusku ... ili svijet?' američki magazin predstavlja aktualnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda kao najizglednijeg protukandidata Nicolasa Sarkozyja na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Potaknut anketama koje Strauss-Kahna, poznatog i po skraćenici DSK, stavljaju na čelo nove predsjedničke utrke naspram trenutačno nepopularnog Sarkozyja, Newsweek se upustio u jako pohvalno intoniranu 'skicu za portret' budućeg lidera.

U tu se svrhu citiraju probrani medijski navodi iz L'Expressa, prema kojima 'ili će DSK služiti Francuskoj tako što će objaviti svoju kandidaturu za mjesto predsjednika, ili će joj služiti tako što će spašavati globalnu ekonomiju kao direktor MMF-a. Grandiozna dilema o kojoj svaki političar može samo sanjati'.

Američkoj reportaži ne nedostaje ni privatnih, anonimnih izvora prema kojima recentna dijeta kojoj se navodno podvrgnuo DSK može značiti samo jedno - treniranje za predizborna medijska pojavljivanja.

Nakon što je 2007. preuzeo mjesto direktora MMF-a, američki tjednik nabraja niz spretnh poteza kojima je DSK učinio od MMF-a, barem u očima europskih zapadnih zemalja, mnogo više od 'administrativne i računovodstvene žabokrečine s druge strane Atlantika'. U recesijsko doba jasno je artikulirao glavne faktore na koje valja paziti: javni dug, ekonomski oporavak koji je nemoguć bez stvaranja novih zaposlenja, zakonsko nadgledanje tržišta te nužnost zajedničke suradnje među zemljama u naporu izlaska iz krize.

Članak se potom nastavlja s inscenacijom rivalstva DSK-Sarkozy. Obojica su odrasli van tradicionalnog milijea visoke državne politike i nisu pohađali visoke škole državnih dužnosnika; DSK je djetinstvo proveo u Maroku, dok je Sarkozy potomak mađarskih emigranata. No dok se Sarkozy pokazao politički okretnim znajući okrenuti nezavidnu situaciju u vlastitu korist, DSK, koji je bio ministar financija za vrijeme Jospinove vlade, na političkom je planu znatno neiskusniji.

Dio francuskih medija, na čelu s dnevnim listom Libération, protumačio je gestu tjednika Newsweek kao neuvijeno američko navijanje za jako umjerenog, centrističkog protukandidata ljevice, koji se tek mora jasno profilirati na političkom planu. Francuskim socijalistima, razdijeljenima nakon gubitka na prošlim izborima, kronično treba jaki kandidat koji može za početak mobilizirati cijelu stranku.

Navodi se, prije svega, njegov neslavni pokušaj kandidiranja za predsjedničkog kandidata unutar vlastite stranke PS (Parti socialiste) 2006. godine, Izgubio je od Ségolène Royal koja je potom na izborima izgubila od Nicolasa Sarkozyja. Zasad mu je jedina protukandidatkinja aktualna predsjednica Socijalističke stranke Martine Aubry, koja značajno zaostaje u anektama.

Francuske vlasti neslužbeno su, pak, iznijele hipotezu prema kojoj bi Dominique Strauss-Kahn trebao preuzeti čelnu ulogu u Europskoj središnjoj banci krajem 2011. Je li to samo način da se neutralizira anketno popularnog DSK-a ili da se pak strateški ojača francuska pozicija na globalnom financijskom tržištu, ostaje za vidjeti.

Kao čovjek koji je predmet tolikih spekulacija, kako financijskih, tako i političkih, Dominique Strauss-Kahn morat će u relativno brzom roku jasno odgovoriti barem na neke od brojnih izazova koji se pred njega postavljaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi