SAVJETNIK IZRAELSKOG PREMIJERA

Čovjek koji je uhvatio Eichmanna pregovara o židovskoj imovini u RH

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 18.04.2013 15:27
  • Objavljeno 05.09.2012 u 13:16
Rafael Eitan

Rafael Eitan

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Rafael Eitan, čovjek koji je uhitio nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna, nalazi se u službenom posjetu u Hrvatskoj u svojstvu predsjednika izraelskog Nacionalnog savjetodavnog vijeća za povrat židovske imovine koje se nalazi direktno pod premijerom Benjaminom Netanyhuom

'Prvi put sam u Hrvatskoj. Imali smo vrlo ugodan sastanak. Rekao bih da pokušavamo ovim sastancima unaprijediti veze između Izraela i Hrvatske. Smatram da uspijevamo i da ćemo nastaviti kroz susrete u budućnosti', kazao je 85-godišnji Eitan nakon sastanka s potpredsjednikom sabora Josipom Lekom.

Eitan i Leko održali su radni sastanak na kojim se usuglašavaju stavovi dviju država o povratu židovske imovine. Na samom sastanku nije bilo nikakvih zaključaka, već su samo izneseni stavovi o problemu, Izraelci predlažu što bi htjeli, a mi koliko i što možemo ponuditi kako bi se pitanje povrata imovine riješilo. Problem povrata židovske imovine oduzete za vrijeme ustaškog i komunističkog režima godinama se ne miče s mrtve točke, tako da je zbog toga Hrvatsku kritizirao i State Department. Danas, kada se Hrvatska nalazi u teškoj financijskom situaciji, teško je očekivati pomake.

Nekoliko židovskih vjerskih objekata, poput zgrade Hevra Kadiše u Amruševoj ulici u Zagrebu, i dalje se potražuju, a hrvatski Židovi žale se da povrat već godinama stoji na mjestu. Veleposlanik Države Izrael Yosef Amrani u travnju ove godine je pozvao hrvatske vlasti da stanu na stranu onih kojima je imovina oteta zbog izgrađivanja budućnosti židovske zajednice u Hrvatskoj.

Ipak, budući da se radilo tek o radnom sastanku, dolazak Eitana je pobudio više pažnje. Riječ je o nekadašnjem vrhunskom agentu izraelske tajne službe Mossad koji je vodio operaciju u kojoj je uhićen nacistički zločinac.

'Hvatanje Eichmanna, nema sumnje, povijesni je događaj za mene i za Izrael i može se smatrati vrhuncem karijere, ali radio sam i mnoge druge stvari za dobrobit Izraela', izjavio je Eitan.

On se, osim špijunažom, bavio i politikom te je radio kao savjetnik za borbu protiv terorizma izraelskog premijera Menachema Begina. Čelnik je danas neparlamentarne Stranke umirovljenika Gil, čiji je zastupnik u Knessetu bio od 2006. do 2009. godine, a bavio se i biznisom u kemijskoj industriji, građevinarstvu i poljoprivredi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi