MJESEČNA ZALIHA

Covid testiranje 'na dobrovoljnoj bazi': U škole stiže 2,8 milijuna testova, roditelji će ih preuzimati

27.01.2022 u 09:46

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro će školama proslijediti obavijesti o planu testiranja učenika osnovnih i srednjih škola, piše u četvrtak Jutarnji list

Ideji da se učenici testiraju jednom tjedno kod kuće, konkretno ponedjeljkom prije nastave, prethodit će distribucija oko 2,8 milijuna testova (mjesečna zaliha) na adrese 1300 matičnih i oko 1100 područnih škola u Hrvatskoj.

Testove bi preuzeli roditelji, a nakon obavljenog testiranja učenici bi dolazili u škole s potpisom roditelja u bilježnicama, uz naznaku 'negativan test', kao što se prije od roditelja tražilo da upisuju visinu temperature učenika.

Testiranje je, kažu u Ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacije za učenike, tvrde u Ministarstvu.

U Hrvatskoj je oko 450 tisuća učenika, što znači da je za provedbu testiranja četiri puta mjesečno potrebno oko 1,8 milijuna testova. Ipak, plan je osigurati zalihu od milijun testova mjesečno za slučaj pojave pozitivnog učenika ili više njih u razredu u drugoj polovici tjedna.

Tada bi se, objašnjavaju u Ministarstvu, učenici ponovo testirali, s ciljem da negativni ostanu na nastavi. Plan bi se ukratko sveo na to da zdravi idu u škole, a bolesni ostanu kod kuće.

Trenutno se procjenjuje da je oko 30.000 učenika u samoizolaciji. Datum početka mjere još nije poznat zbog logističkih problema. Prvi je, potvrđuje glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin, nabava testova.

  • +3
Testiranje u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Cilj Vlade je da se u samotestiranje djece krene što prije, i to iz više razloga. Prvi je da se zaražena djeca odmah izdvoje iz kolektiva te da preostali učenici ne moraju u samoizolaciju, odnosno da se one svedu na minimum', kaže izvor iz Vlade.

Navodi da sama distribucija ne bi trebala biti problematična. Testovi će iz robnih zaliha, kažu nam, uz pomoć HZJZ-a biti distribuirani lokalnim zavodima, odakle bi ih preuzele škole. U toj varijanti ne bi trebalo biti problema ni za udaljena mjesta, odnosno otoke, jer nije riječ o kvarljivoj robi ili osjetljivom materijalu poput cjepiva, čija je distribucija ipak teža.

U školama zasad izražavaju skepsu prema samotestiranju učenika, pišu novinari Jutarnjeg lista Ivana Krnić, Mirela Lilek i Robert Bajruši.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ