nova strategija

Uskoro kreće testiranje djece: Otkriveni detalji postupka, ali pojašnjeno i što s onom djecom koju roditelji ne žele testirati

26.01.2022 u 21:26

Bionic
Reading

Školarci više neće u samoizolaciju, ali hoće u samotestiranje i to svakog ponedjeljka. Kada kućni test pokaže da su negativni, mogu u školu.

Kada će početi ta akcija testiranja, vrijedna 20 milijuna kuna na mjesec, i tko će ju kontrolirati za RTL je pojasnio glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin.

"Čim prije, tim bolje", kazao je Pavičin kad bi se s time trebalo krenuti, "Bilo bi dobro da se krenulo jučer, ali to ovisi o nekoliko logističkih problema. Jedan od njih je sama nabava, radi se o tri milijuna testova. Ako se uspiju nabaviti testovi ovaj ili sljedeći tjedan, za svega nekoliko dana može se krenuti s distribucijom prema školama i prema roditeljima."

"Provodit će se tako da škole distribuiraju testove učenicima odnosno roditeljima, roditelji kući provode testiranje učenika, upisuju u njegovu bilježnicu ukoliko je negativan, datum kad je negativan, u bilo koju bilježnicu", rekao je dalje:

"Ako se tijekom tjedna ponovno pojavi neki slučaj, neovisno o ovom testiranju, u srijedu ili četvrtak, onda se ponavlja testiranje za taj razredni odjel bez obzira na broj pozitivnih učenika u razredu. Svi negativni učenici nastavljaju sa svojim obrazovanjem, svojim aktivnostima, jer su oni u principu zdrava djeca, kao što znate, mi smo izvadili podatke da je bilo djece koja su bila šest puta u samoizolaciji. To znači da su zdrava djeca 60 dana provela zatvorena u kući."

Što ako netko odbije testirati svoje dijete? I tko će uopće kontrolirati rezultate testova?

"Prvo treba napomenuti da nema nikakvih razloga zašto netko ne bi testirao", odgovorio je glavni savjetnik ministra obrazovanja.

"Ne radi se o nekoj mjeri nužnog, obaveznog testiranja za školu. Radi se o mjeri ukidanja samoizolacije. Ako netko ne želi da mu dijete bude izuzeto od samoizolacije, neće testirati, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije, što znači da, ukoliko netko odbije testiranje, u tom razrednom odjeljenju se pojavi zaraženi učenik, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije. Svim ostalim učenicima nastavit će se normalan život", kazao je.