konačno rješenje

Covid-bolnica u Dubravi gomila infektivni otpad, na vrata im stigla i inspekcija, jedna tvrtka ponudila rješenje

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 20.01.2021 09:23
  • Objavljeno 20.01.2021 u 09:19
KB Dubrava, ilustrativna fotografija

KB Dubrava, ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Infektivni otpad koji zbog Covid-19 svakodnevno pojačano nastaje u KB Dubrava mora se ukloniti do 27. siječnja, kaže prof.dr. Ivan Lukšić, ravnatelj KB Dubrava nakon što ih je posjetila inspekcija

'Zasad smo nabavili dodatne kontejnere da otpad ne bi bio na otvorenom, a i s padom broja pacijenta otpada je nešto manje pa tvrtka s kojom imamo ugovor trenutačno može zbrinuti i dio onog što je zaostalo proteklih mjeseci', kaže prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava za Jutarnji list.

Od kada je postala covid-bolnica, KB Dubrava dnevno stvara i preko tri tone infektivnog otpada na dan, što je postalo previše za tvrtku s kojom bolnica ima ugovor za odvoz. Početkom mjeseca posjetila ih je inspekcija, a za tjedan dana im istječe rok da problem riješe.

Prije koji dan u promemoriji Ministarstvo zdravstva "priznaje" da je iz tvrtke s kojom KB Dubrava ima ugovor davno stiglo upozorenje, a potom objašnjava tko je za što nadležan, odnosno da je "glavno" Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. No, dodaje se da Zakonom o održivom gospodarenju otpadom "nije propisana mogućnost izuzeća da se u izvanrednim okolnostima, kakva je ova situacija prouzročena pandemijom covida-19, omogući pravnim i fizičkim osobama prenamjena djelatnosti i to brzim/pojednostavljenim postupkom".

"Uputa" je da bolnice trebaju imati ugovore za odvoz, a ako ta tvrtka ne može ispunjavati ugovorenu obvezu, "nađite si drugu".

No, rješenja ima, i to ne samo s ad hoc spalionicom u cementari u Našicama, nego s inovacijskom hrvatskom pameti koju bi mogla instalirati svaka bolnica i u konačnici smanjiti troškove, piše Jutarnji list. Naime, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca ima specijalno postrojenje za spaljivanje i kremiranje infektivnog medicinskog otpada, a projekt se 'prigodno' zove Kremator. Riječ je o tvrtki koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i servisiranjem strojeva i opreme za zaštitu okoliša te gospodarenje otpadom.

'Imamo tehnologiju koja to može riješiti, i to ne samo otpad iz bolnica, nego i iz staračkih domova, ambulanti, zatim i stare lijekove, odnosno sav opasni otpad. Vreće s otpadom stavljaju se u stroj koji sve usitnjava, a potom spaljuje na temperaturi od 800 do 1200 Celzijevih stupnjeva.

Uređaji su različiti, odnosno različitog kapaciteta. Za najveće bolnice moguće je zbrinjavanje do 10 kg u minuti, a za one manje, šest ili tri u minuti. Drugim riječima, u jedan sat 600 kilograma. Taj naš uređaj ima sve europske ateste o zadovoljavanju normi zaštite okoliša. Ono što ostaje nakon spaljivanja ide u kompostane ili se zbrinjava metal ako ga je bilo, npr., od injekcija', objašnjava Đuro Horvat, direktor Tehnixa za Jutarnji list.

Spalionica koja bi se mogla instalirati u bolnicama stoji 2-5 mil. kuna, što je u prosjeku godišnji trošak odvoza i zbrinjavanja otpada zdravstvenih ustanova. Upiti u Tehnix stižu iz europskih, ali i dalekih zemalja poput Emirata, a u Hrvatskoj očito zasad nema sluha za to rješenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!