sjednica stranačkog Predsjedništva

Čović očekuje sva tri mandata za HDZ u XI. izbornoj jedinici

  • L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 10:21
  • Objavljeno 22.06.2020 u 16:48
Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović očekuje da će u XI. izbornoj jedinici HDZ osvojiti sva tri mandata smatrajući to važnim za nastavak potpore tamošnjim Hrvatima u ostvarenju jednakopravnosti i izmjenama Izbornog zakona

"Mi radimo za HDZ. Na toj je listi devet imena HDZ-a BiH od ukupno 14. To je i stranačka obveza dobiti sva tri mandata za Sabor Republike Hrvatske. Ja samo uvjeren da ćemo u tome uspjeti", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Pri tome je ocijenio kako će čak 11 lista, koje su se prijavile na 11. izbornu jedinicu, pomoći HDZ-u da dobije sva tri mandata. Na posljednjim izborima održanim 2016. u Hrvatski sabor su izabrana dvojica zastupnika HDZ-a te Željko Glasnović s neovisne liste.

Očekivanja od XI. izborne jedinice ove godine ima lista HDZ-a, generala Glasnovića kojega podupire Domovinski pokret Miroslava Škore, te lista MOST-a kojoj potporu u BiH daje Hrvatska republikanska stranka.

Čović je u ponedjeljak pozvao birače da se zbog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom i izbjegavanja gužvi na dan izbora koji se u dijaspori održavaju 4. i 5. srpnja prethodno registriraju. Rok za prijavu u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništima za to istječe u srijedu u ponoć.

Čelnik HDZ-a BiH je ocijenio iznimno važnim da službeni Zagreb nastavi potporu bosanskohercegovačkim Hrvatima kako bi ostvarili jednakoptravnost s druga dva naroda kroz izmjene izbornog zakona kako bi se izbjegla mogućnost da brojniji Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

"Ono što dogovaramo s Republikom Hrvatskom daje nam dodatna jamstva za stvaranje ambijenta kako bi prije svega s partnerima Bošnjacima pronašli dogovor, kompromis oko izmjene Izbornog zakona. Vjerujem da bi dogovor oko Mostara uvelike mogao pomoći da se lakše pronađe dogovor za Izborni zakon što podrazumijeva legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda i Predsjedništvu BiH", istaknuo je Čović.

Prošloga tjedna Čović je sa čelnikom vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem dogovorio izmjene izbornih propisa ta Statuta grada Mostara kako bi se nakon 12 godina održali izbori za novi saziv gradskog vijeća.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal