osude zbog mise za bleiburg

Čović: Kardinal Puljić izložen je javnom linču

13.05.2020 u 10:41

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je izrazio zabrinutost zbog osporavanja mise za blajburške žrtve u Sarajevu uz ocjenu da se zbog toga vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću prijeti linčom te dovode u pitanje pravo na vjerske slobode u toj zemlji.

U Čovićevoj izjavi, kako je priopćeno iz parlamenta BiH gdje je Čović predsjedatelj Doma naroda, stoji kako je osporavanje mise narušavanje vjerskih sloboda i prava naroda na vjerske obrede.

"Civilizirani čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira koliko to netko takvim želio prikazati, u misi nema mjesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njezina komponenta", izjavio je Čović ističući zabrinutost "javnim pozivom na linč kardinala Vinka Puljića te cijelog hrvatskog naroda zbog održavanja mise za nevine žrtve zločina".

Čovićevo je stajalište da oni koji osporavaju misu dovodeći je u vezu s pokušajima rehabilitiranja ustaštva takvim svojim istupima iznose klevete kojima ugrožavaju i opstanak međusobnog povjerenja koji je ključan za ostvarenje bilo kakvog napretka u BiH.

''Osuđujem sve zločine, bilo tko da ih je počinio i u bilo kojem vremenu. Nužno je sagledati sve povijesne činjenice i dopustiti da svaka nevina žrtva ima prvo na pijetet. Činjenica je da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država koja u sebi mora pronaći dovoljno snage i tolerancije za različitosti koje je čine time što jeste. Sviđalo se to nekome ili ne, Sarajevo pripada svima nama koji živimo u Bosni i Hercegovini", izjavio je Čović.

Pozvao je da se odnosi među narodima i religijama grade kroz uzajamno uvažavanje i poštivanje različitosti u dijalogu i miru.

Najavu održavanja Svete mise u Sarajevu u sklopu obilježavanja 75. obljetnice bleiburške tragedije osudio je veliki broj političara u BiH ukuljučujući sva tri člana Predsjedništva BiH, gotovo sve veće politike stranke čije je sjedište u Sarajevu a oštro su reagirali i Židovska zajednica BiH, Pravoslavna crkva te veleposlanstvo Izraela u BiH.

Oni smatraju kako je misa zapravo krinka za rehabilitaciju NDH i ustaša koji su tijekom Drugog svjetskog rata počinili brojen zločine u Sarajevu u kojemu je od 1941. do 1945. godine ubijeno više od deset tisuća njegovih građana. 

 Uprava Franjevačke provincije Bosne Srebrene pridružila se u utorak onima koji iskazuju potporu služenju mise za žrtve blajburške tragedije najavljene u katedrali u Sarajevu za 16. ožujka.

Uprava je istodobno kao neutemeljena odbacila sva osporavanja tog vjerskog obreda kao i optužbe koje su zbog toga uslijedile na račun vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji bi misu trebao voditi.

Članovi uprave bosanskih franjevaca o tome su raspravljali u utorak, a u izjavi koja je nakon toga objavljena stoji kako oni "klevetničke napade na kardinala Puljića doživljavaju kao napade na Katoličku Crkvu u cijelosti".

"Odlučno odbacujući te huškačke napade kao i pokušaje ugrožavanja vjerskih sloboda i politikantskog zadiranja u isključivo vjerska pitanja, uprava Provincije daje svoju punu potporu kardinalu Puljiću i održavanju toga kršćanskoga molitvenog i vjerničkog čina na kojem će se moliti i za blajburške te tolike druge nevine žrtve jugoslavenskog komunističkog režima 1945. godine i nakon toga", stoju izjavi.

Istaknuto je i kako je potpuno neprihvatljivo da bilo tko i iz bilo kojih motiva određuje Katoličkoj Crkvi na koji način i na kojemu mjestu ona smije moliti za svoje pokojne i iskazivati im svoj pijetet.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije su odbacili optužbe da pokušavaju rehabilitirati ustaški režim poručivši kako je misa isključivo čin molitve za pokojne temeljen na kršćanskom nauku koji poziva i na molitvu za one koji su bili na strani zla da im Bog oprosti grijehe.

Uprava Bosne Srebrene ističe kako se u ovom slučaju radi o sjećanju na žrtve komunizma među kojima je bilo i 57 njezinih pripadnika, uključujući 39 svećenika.

"Bosanski franjevci su uvijek iskreno žalili za svim nevinim žrtvama kako svoga tako i svih drugih naroda u našoj domovini Bosni i Hercegovini kojima su razne ideologije, posebno fašistička i komunistička, oduzele pravo na život i budućnost", stoji u izjavi.

Uprava Bosne Srebrene također se ogradila od onih bosanskih franjevaca koji misle drugačije odnosno, kako su napisali, "relativiziraju blajburšku tragediju". Naveli su kako takvi franjevci inače "svojim necrkvenim aktivizmom već dugo godina, kršeći norme crkvenog i redovničkog prava, pridonose rušenju ugleda Provincije Bosne Srebrene i zbunjivanju vjernika".

Bosanski franjevac Drago Bojić je komentirajući prijepore o sarajevskoj misi prošlog tjedna kazao kako su blajburške komemoracije svedene na razinu politilke propagande i ne znače nikakav pijetet prema žrtvama.

"Ne može se ići na Bleiburg i slaviti mise za nastradale ignorirajući ono što je do njega dovelo i ne praveći razliku među žrtvama: nije isto stradanje ustaških oficira i vojnika koji su prethodno mučili i ubijali ljude, i civila koje je ta politika zavela i povela na marševe smrti", izjavio je Bojić za portal Žurnal.

Počasni blajburški vod koji organizira ove komemoracije po Bojićevu je sudu organizacija koja se nikad nije distancirala od ustaške ideologije i režima.

"Zastrašujuće je da u takvim komemoracijama sudjeluju predstavnici crkve i politički zloupotrebljavaju misu i molitvu. Tek kad Katolička Crkva jasno i nedvosmisleno osudi ustaški režim i njegove zločine, kad se pokloni žrtvama tih zločina u Jasenovcu i na drugim mjestima stradanja, tek tad će misa i molitva za nevino nastradale na Bleiburgu biti etički i kršćanski opravdane", kazao je fra Drago.