intervenirala policija

Prosvjed protiv mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu nakratko prekinuo verbalni incident

12.05.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Neformalna grupa građana Sarajeva u utorak je prosvjedovala protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga koja bi se trebala održati 16. svibnja u katedrali Srca Isusova u glavnom gradu BiH

Neformalna grupa građana Sarajeva u utorak je šetnjom ispred katedrale Srca Isusova u glavnom gradu BiH prosvjedovala protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga, a koja bi se u toj katedrali trebala održati 16. svibnja. Prosvjed u obliku šetnje ispred katedrale počeo je u 11.45, a nakratko je bio prekinut verbalnim sukobom s jednim muškarcem, kojeg je policija zapisala, kako donosi Radio Sarajevo.

Kako donosi taj portal, Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) na dan planiranog održavanja mise, 16. svibnja, namjerava održati veliki komemorativni skup u spomen na žrtve ustaškog terora u Sarajevu od 1941. do 1945., a u poruci građane poziva da 'izraze svoju građansku vjeru da su istina i mir dokazani način civilizacijskog i ljudskog ponašanja Sarajlija'. Podsjetimo, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u ponedjeljak je izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time uz zločine totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam.

U Sarajevu prosvjed protiv mise za Bleiburg Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Njegova je reakcija bila odgovor na kritike koje su došle sa svih strana nakon što je objavljeno da će se održati misa. Tako je američko veleposlanstvo u BiH apeliralo na to da se misa ne pretvori u čin povijesnog revizionizma i retrogradne retorike. Prije njih, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je 'duboku uznemirenost samom najavom takve mise', nakon što su na njenu najavu negativno reagirala druga dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić. Najavu komemoriranja blajburških žrtava molitvom u sarajevskoj katedrali osudile su gotovo sve značajnije političke stranke čije je sjedište u glavnom gradu BiH, Židovska zajednica BiH te brojne nevladine udruge, a oštro intoniranom izjavom u nedjelju je reagiralo i veleposlanstvo Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani, istaknuvši kako je to neprihvatljiv čin, kojim se pokušavaju izjednačiti žrtve ustaškog terora i oni koji su nad njima počinili zločine.